Blog

Ziua 1 - SuperUnited Rapid & Blitz Croatia

Previous Next

Magia GrandChessTour continuă la Zagreb! Jucători de top se luptă pentru premiul cel mare de $40.000!

Ceremonia de deschidere a celei de a 3-a ediții GrandChessTour 2022 a fost un eveniment memorabil pentru pasionații sportului minții din toată lumea. Pe lângă prezența unor mari jucători din topul mondial precum Magnus Carlsen sau Ian Nepomnichtchi, marea deschidere SuperUnited Rapid & Blitz Croatia i-a avut alături pe marele maestru Garry Kasparov și prim-ministrul țării Andrej Plenkovic.

Evenimentul organizat de SuperUnited în parteneriat cu Guvernul Croației și Ministerul Sportului i-a adus la aceeași tablă de șah pe 10 dintre cei mai titrați șahiști ai lumii în lupta pentru marele premiu de $40.000.

Pentru prima dată în istoria GrandChessTour, evenimentul a fost difuzat în întreaga țară de către televiziunea națională.

Prima mutare i-a aparținut prim-ministrului într-o partidă directă cu Magnus Carlson. Ulterior, in cadrul conferinței de presă, Magnus a declarat că prefera acest format de GrandChessTour în detrimentul tradiționalei competiții mondiale.

 

Runda 1

Cu toții așteptau meciul surpriză al primei runde între campionul Magnus Carlson și marele maestru Ian Nepomniachtchi. Din păcate, Magnus a declarat că nu se simte motivat să repete finala din Dubai de anul trecut, refuzând să-și apere titlul în fața adversarului său.

Marea surpriză a venit din partea jucătorului olandez Jorden Van Foreest în meciul disputat împotriva marelui maestru Shakhriyar Mamedyarov. Culoarea neagră i-a purtat noroc de această dată olandezului, obținând o primă victorie împotriva campionului de la București de anul trecut. De asemenea, Firouzja a condus partida jucată împotriva croatului Ivan Saric într-o victorie de ultim moment.

 

Runda 2

Deși a fost un start neașteptat din partea campionului Magnus Carlson, acesta și-a făcut simtiță prezența în meciul din runda secundă jucat împotriva bulgarului Veselin Topalov. Albul s-a luptat eroic pentru a duce meciul către o remiză, însă experiența actualului campion l-a condus către un rezultat favorabil și 2 puncte câștigate.

 

Runda 3

Dupa un mesaj motivațional trimis de marele maestru Gary Kasparov pe Twitter, favoritul în acest moment la titlu, Alireza Firouzja, și-a setat obiectivele și a obținut o a doua victorie în 3 meciuri în fața jucătorului bulgar Veselin Topalov.

 

Clasament

1-Alireza Firouzja 5p

T-2-Magnus Carlsen 4p

T-2-Wesley So 4p

T-2-Maxime Vachier-Lagrave 4p

T-2-Jorden Van Foreest 4p

6- Shakhriyar Mamedyarov 3p

T-7-Ian Nepomniachtchi 2p

T-7-Leinier Dominguez 2p

T-7-Ivan Saric 2p

8-Veselin Topalov 0p

 

Meciuri Runda 4

Vachier-Lagrave VS Van Foreest

Saric VS So

Nepomniachtchi VS Dominguez

Topalov VS Mamedyarov

Carlsen VS Firouzja

 

Image