Grand Chess Tour 2019

Grand Chess Tour este un turneu mondial de șah care îi pune față în față pe cei mai buni jucători de șah ai momentului.
GRAND CHESS TOUR

START!

Superbet Rapid&Blitz România 2019, etapă din Grand Chess Tour, a avut loc între 6 și 10 noiembrie, în premieră la București

 

Fundația Superbet a adus în premieră Grand Chess Tour n România, organizând a șasea etapă din 2019 a turneului mondial.

Superbet Rapid & Blitz 2019 a avut loc între 6 și 10 noiembrie la Stejarii Country Club București și a reunit geniile din lumea șahului mondial într-o confruntare de proporții.
Fabiano Caruana, Levon Aronian, Wesley So și Shakhriyar Mamedyarov sunt doar câțiva dintre titanii șahului care au făcut totul pentru a ajunge în finală.

Castigatorul Superbet 
Rapid & Blitz Romania 2019

LEVON ARONIAN

Rezultatele Turneului

Participanții din 2019

Fabiano Caruana
Fabiano Caruana
Cel de-al doilea jucător de șah din lume deține, încă de la 14 ani, titlul de mare maestru internațional și, cu fiecare partidă, dovedește că îl merită pe deplin. De-a lungul carierei sale, americanul Fabiano Caruana a reușit să atingă un vârf de 2844 puncte ELO, aflându-se momentan pe locul 2 în clasamentul FIDE. Și de parcă toate aceste reușite nu ar fi îndeajuns pentru a-și demonstra talentul înnăscut, Fabiano Caruana a câștigat în 2018 și turneele Grenke Chess Classic și Norway Chess. În plus, este primul american din ultimii 46 de ani care a fost la un singur pas să devină campion mondial la șah. S-a întâmplat anul trecut, când Magnus Carlsen, campionul în exercițiu, l-a învins la limită, în ultimul act.
Levon Aronian
Levon Aronian
Cel mai proeminent jucător armean al momentului și-a condus echipa națională de șah către trei medalii de aur în cadrul Olimpiadelor Mondiale de Șah din 2006, 2008 și 2012 și o medalie de aur la Campionatul Mondial pe echipe, în 2011. Levon Aronian este singurul șahist care a câștigat Cupa Mondială de Șah de două ori și, din ultimele sale reușite, pare să nu se oprească aici. Rating-ul său maxim de 2830 este al patrulea cel mai mare din istoria clasamentului FIDE. În țara sa de origine, Levon Aronian este o adevărată celebritate și, așa cum l-a denumit CNN, un David Beckham al șahului.
Wesley So
Wesley So
Marele maestrul Wesley So a fost cel mai tânăr jucător de șah care a reușit să treacă peste pragul de 2600 în clasamentul FIDE. Din 2015 numele său se află pe lista celor mai buni 10 jucători din lume, iar în 2016 a câștigat locul I în cadrul circuitului Grand Chess Tour, reușind să se claseze primul atât în cadrul turneului Sinquefield Cup, cât şi în cadrul turneului London Chess Classic. Din 2017, Wesley So deține un rating ELO de peste 2800, fiind al 11-lea jucător din istorie care a reușit să treacă de acest prag. În plus, 2017 i-a adus lui Wesley So și titlul de Campion al S.U.A.
Shakhriyar Mamedyarov
Shakhriyar Mamedyarov
Jucătorul numărul 1 al Azerbaidjanului, Shakhriyar Mamedyarov, se mândrește cu 2820 de puncte FIDE, reprezentând al șaselea cel mai mare rating din istoria șahului. În 2018 l-a învins pe Magnus Carlsen la Biel Chess Festival și a încheiat pe locul 2 în Turneul Candidaților, întrecere unde se stabilește challengerul pentru titlul mondial. A câștigat de două ori Campionatul Mondial de juniori (2003 și 2005) și deține trei titluri de campion european pe echipe (2009, 2013, 2017). Cu echipa națională a Azerbaidjanului, Shakhriyar Mamedyarov încă mai are multe de spus în lumea șahului.
Sergey Karjakin
Sergey Karjakin
Născut în peninsula Crimeea, Sergey Karjakin a reprezentat Ucraina până în 2009, când a schimbat federațiile pentru a juca sub steagul Rusiei. Un șahist talentat de la o vârstă fragedă, este încă cel mai tânăr mare maestru internațional din istorie, primind titlul la vârsta de 12 ani și 7 luni. Multiplu câștigător al aurului la Olimpiadele Mondiale de Șah, Karjakin a câștigat în 2016 Turneul Candidaților și onoarea de a-l provoca pe campionul mondial Magnus Carlsen pentru o șansă la titlul suprem. Deși meciul a fost câștigat într-un final de Carlsen, Karjakin și-a dobândit renumele de Ministru al Apărării datorită planurilor și mutărilor defensive ingenioase.
Anish Giri
Anish Giri
Mare maestru internațional de la 14 ani, Anish Giri este de patru ori campion al turneului Dutch Chess (2009, 2011, 2012, 2015). A reușit să-l învingă în doar 22 de mutări pe campionul mondial în exercițiu, Magnus Carlsen, în cadrul turneului Tata Steel 2011, construindu-și o reputație de temut. Anish Giri a reprezentat cu succes Olanda în cadrul Olimpiadelor Mondiale de Șah și a câștigat trei medalii de bronz la secțiunea individual în 2010, 2014, 2018. Tot în 2018 s-a luptat pentru primul loc cu Magnus Carlsen în cadrul aceluiaşi campionat care îi mai adusese față în față și în trecut. Un an mai târziu, în 2019, Anish Giri s-a clasat pe locul 2, după Magnus Carlsen, tot la Tata Steel.
Viswanathan Anand
Viswanathan Anand
Fost campion mondial și primul mare maestru internațional din India (1988), Viswanathan Anand și-a apărat titlul în fața unor adversari de mare renume precum Vladimir Kramnik (2008), Veselin Topalov (2010) și Boris Gelfand (2012), pierzând, însă, în 2013, în fața lui Magnus Carlsen. Cu toate acestea, talentul lui Viswanathan Anand este incontestabil, lucru dovedit și de faptul că este al patrulea jucător de șah din istorie care a obținut un punctaj ELO de peste 2800. Timp de 21 de luni a deținut poziția numărul 1 în lume și este considerat un adevărat erou în țara sa. A obținut chiar și premiul Rajiv Gandhi Khel Ratna, cea mai mare recunoaștere în sport disponibilă în India, și distincția Padma Vibhushan, a doua cea mai mare distincție oferită civililor.
Vladislav Artemiev
Vladislav Artemiev
Actual campion european și parte din top 10 cei mai buni jucători din lume, Vladislav Artemiev este cunoscut ca fiind cel mai bun jucător de șah sub 20 de ani din lume. În 2019 a obținut o victorie remarcabilă la Gibraltar Masters unde a avut un scor de 8½/10, clasându-se în fața mai multor titani ai acestui sport. Tot în 2019, Vladislav Artemiev și-a făcut debutul în echipa Rusiei la Campionatului Mondial de Șah și a reușit să adune un scor de 6½/8, ajutându-și echipa să obțină medalia de aur. Reușitele sale îl recomandă ca unul dintre cei mai promițători jucători ai momentului, cu o evoluție rapidă ce are potențialul de a influența rezultatele clasamentului final al Grand Chess Tour.
Le Quang Liem
Le Quang Liem
Câștigător al categoriei sub 14 ani din cadrul Campionatului Mondial de juniori în 2005 și al Campionatului Mondial de blitz în 2013, marele maestru internațional Le Quang Liem este jucătorul numărul 1 al Vietnamului și campionul în exercițiu al Asiei. Le Quang Liem a luat o scurtă pauză de la jocul profesionist de șah pentru a-și obține diploma în economie și management de la Webster University, dar promite să revină în forță şi să schimbe pozițiile din clasament cu mutări curajoase.
Anton Korobov
Anton Korobov
De trei ori campion al Ucrainei, Anton Korobov este recunoscut pe plan mondial ca jucătorul numărul 1 din Ucraina. În 2016 a ajutat echipa țării sale să obțină medalia de argint la cea de-a 42-a Olimpiadă de Șah desfășurată în Baku. În anul 2018 a obținut o medalie de aur la individual în cadrul Olimpiadei de la Batumi. Punctele sale forte sunt cel mai bine folosite în cadrul turneelor rapide și de tip blitz, fiind unul dintre jucătorii din top 10 și top 15 atunci când vine vorba de aceste formate. Cu un stil de joc dinamic, competițiile de șah la care participă Anton Korobov sunt garantate să încânte spectatorii.
Image

Inspirat de celebrul Garry Kasparov, circuitul internațional GCT duce mai departe eforturile sale, dorind să popularizeze șahul și să aibă un aport valoros în educație și în sferele sociale.

A cincea ediție Grand Chess Tour a fost și cea mai mare de până acum. Cele 8 turnee din 2019 s-au disputat pe patru continente (Africa, Asia, Europa și America) și au reunit în total 12 jucători de top. În cadrul competiției, pasionații de șah au avut ocazia să urmărească partide incitante atât în format clasic, cât și în format rapid & blitz. Finala turneului mondial de șah s-a desfășurat la Londra.

Image