Blog

Ziua 2 - SuperUnited Rapid & Blitz Croatia

Previous Next

După o primă zi competițională plină de surprize și un anunț neașteptat făcut de Magnus Carlsen, lucrurile par să se așeze în etapa SuperUnited Rapid & Blitz Croatia.

Mulți dintre jucători au avut nevoie de câteva meciuri de încălzire pentru a-și pune strategiile în aplicare, alții încă își caută un as în mânecă pentru a înainta în clasamentul competiției.

Marele maestru Alireza Firouzja își menține în continuare locul pe prima poziție. Cu toate acestea, șahistul francez pare că încă nu și-a atins potențialul maxim în această competiție. Dacă am alătura atuul lui Firouzja de a-și pune adversarii în dificultate cu acuratețea lui Wesley So, atunci am putea spune că avem jucătorul perfect de șah.

Ultimele 3 runde au fost spectaculoase pentru publicul din Zagreb, iar cele mai interesante meciuri au fost marcate prin victoriile următorilor jucători:

 

Runda 4

În runda 4, marele maestru Wesley So i-a reamintit publicului cât de periculos poate fi pentru adversarii săi. Meciul său cu Ivan Saric a fost o oportunitate excelentă de a-și pune calitățile în vedere. N-a riscat nimic, a pus constant presiune pe adversarul său și nu i-a lăsat nicio secundă spațiu jucătorului croat.

 

Runda 5

Shakhriyar Mamedyarov i-a oferit publicului o surpriză de proporții în meciul cu campionul mondial Magnus Carlson. Jucătorul azer are calitatea de a străluci în cele mai bune momente, iar talentul său i-a oferit posibilitatea să reintre în joc după un start deficitar al competiției(2 înfrângeri). Victoria cu Magnus Carlsen l-a dus la distantă de 3p de liderul Alireza Firouzja, iar cărțile sunt încă pe masă pentru campionul de anul trecut de la București.

În interviul de după meci, Mamedyarov a declarat că trebuie să fii foarte atent când joci cu piesele negre și deschizi jocul cu pion pe D6. Mai ales că albul are posibilitatea să mute nebunul pe C5.

 

Runda 6

Jorden Van Foreest a adoptat un stil alert încă de la începutul competiției. Stilul lui de joc e mereu proaspăt, ușor de privit. În meciurile sale cu Shak și Dominguez, dar și în duelurile cu Vachier-Lagrave si Nepo, jucătorul olandez a aplicat mereu un stil progresiv și și-a creat mereu oportunități de atac. Singurul său moment dificil a fost cu Wesley So în runda 3, însă calitățile sale au împins meciul spre un rezultat de egalitate.

Meciurile zilei l-au adus față-n față cu Ivan Saric, iar duelul celor doi mari maeștri a fost remarcabil. În runda 6, Van Foreest l-a avut în față pe pretendentul numărul unu la titlul mondial, Ian Nepomniachtchi. Zona regelui și mijlocul tablei au fost repede “curățate” de Van Foreest, iar înfrângerea a fost iminentă pentru adversarul său.

Starul olandez se află la un singur punct distanță de prima poziție a clasamentului. Dacă va reuși să obțină o victorie în meciul cu Topalov, atunci vor fi șanse mari pentru acesta să rămână în lupta pentru primul loc.

 

Clasament

1-Alireza Firouzja 9p

T-2-Wesley So 8p

T-2-Jorden Van Foreest 8p

4-Maxime Vachier-Lagrave 7p

T-5-Magnus Carlsen 6p

T-5 Shakhriyar Mamedyarov 6p

7-Ian Nepomniachtchi 5p

T-8-Leinier Dominguez 4p

T-8-Ivan Saric 4p

10-Veselin Topalov 3p

 

Meciuri Runda 7

Mamedyarov VS Vachier-Lagrave

Dominguez VS Firoujza

So VS Carlsen

Van Foreest VS Topalov

Saric VS Nepomniachtchi

Image