Blog

Marele maestru Magnus Carlsen a cucerit trofeul GrandChessTour Zagreb!

Previous Next

GrandChessTour Zagreb a fost o adevărată poveste pentru pasionații șahului mondial. Prima zi a concursului a început cu un anunț șocant atât pentru participanți, cât și pentru spectatorii din lumea întreagă.

Campionul norvegian, Magnus Carlsen, a refuzat să-și apere titlul în prima etapă a turneului în fața marelui maestru Ian Nepomniachtchi. Magnus a declarat că pentru el acest meci nu are miză și nu se simte motivat să joace un alt meci cu titlul pe masă. A fost o decizie greu de înțeles pentru publicul larg, însă se pare că acest demers l-a motivat să devină campionul ultimei etape de GrandChessTour 2022 din Europa. Șahistul norvegian și-a demonstrat calitățile în fața tablei de șah, iar aprecierile din partea marelui maestru Garry Kasparov n-au întârziat să apară.

Într-un mini-interviu despre meciul dintre Ian Nepomniachtchi și Din Liren pentru titlul mondial, Kasparov a anunțat: “Pentru a fi considerat al 17-lea campion mondial, trebuie să-l înfrângi pe Magnus Carlsen”. Etapa din Croația a fost o competiție strânsă, iar câștigătorul marele premiu de $40.000 s-a decis în ultima rundă. Magnus Carlsen a ocupat prima poziție cu un total de 22.5p, la o jumătate de punct distanță de Alireza Firouzja și Maxime Vachier-Lagrave. Urmează acum etapa de peste ocean din Saint Louis, locul în care GrandChessTour a luat naștere. Competiția se va desfășura în perioada 24-31 august sub același format de Rapid&Blitz.

 

Clasamentul la finalul competiției de șah a fost următorul:

1. Magnus Carlsen - 22.5 p

T-2. Alireza Firouzja - 22 p

T-2. Maxime Vachier-Lagrave - 22 p

T-4. Ian Nepomniachtchi - 21 p

T-4. Wesley So - 21 p

6. Jorden Van Foreest - 19 p

T-7. Shakhriyar Mamedyarov - 15 p

T-7. Leinier Dominguez - 15 p

9. Veselin Topalov - 12 p

10. Ivan Saric - 10.5 p 

Image