Blog

Michael Khodarkovsky, președintele Fundației Kasparov, provocat la o partidă de șah de unul dintre elevii Școlii Gimnaziale Step by Step

Michael Khodarkovsky, președintele Fundației Kasparov, provocat la o partidă de șah de unul dintre elevii Școlii Gimnaziale Step by Step

Michael Khodarkovsky, președintele Fundației Kasparov a fost provocat la o partidă de șah de unul dintre elevii Școlii Gimnaziale Step by Step în care manualele de șah ale fundației înființate de Garry Kasparov sunt utilizate în cadrul unui program pilot susținut de Fundația Superbet.

Prezent la București pentru etapa de deschidere a circuitului internațional de șah, Grand Chess Tour 2022, circuit dotat cu premii totale de 1,4 milioane de dolari, Michael Khodarkovsky a vizitat Școala Gimnazială Step by Step chiar în ziua în care instituția de învățământ a aniversat 10 ani de existență. Marele campion a fost însoțit de Tereza Pribanova, vicepreședinta turneului internațional, Anastasia Karlovych, mare maestră a șahului din Ucraina și Augusta Dragic, președinta Fundației Superbet. Elevii au avut extraordinara oportunitate de a primi sfaturi de la unul dintre cei mai mari campioni internaționali dar și de a-i cere autograful pe manualul al cărui co-autor este. În finalul vizitei, Vlad Buturugă, elev în clasa a IV-a, l-a provocat pe Michael Khodarkovsky la o partidă de șah, provocare acceptată cu încântare. Partida s-a desfășurat în format digital, pe laptop. Transmis cu ajutorul videoproiectorului, jocul a fost deschis de Vlad, care s-a consultat pe tot parcursul meciului cu colegii săi, fapt ce l-a ajutat să construiască o strategie de joc puternică și să aibă o viziune largă asupra meciului.

Partida nu a avut un câștigător pentru că Vlad a avut abilitatea de a se retrage, spre uimirea colegilor care nu au înțeles în primele momente această decizie. Michael Khodarkovsky i-a mulțumit însă partenerului de joc și le-a explicat elevilor care au asistat la partidă că, în șah, există astfel de momente și că ele nu înseamnă că jucătorul este laș sau necompetitiv dacă renunță la meci, ci doar demonstrează că înțelege foarte bine evoluția jocului și conștientizează momentele când trebuie să renunțe.
Școala Gimnazială Step by Step este una dintre cele cinci unități de învățământ în care este folosită metodologia dezvoltată de Fundația Garry Kasparov și condensată într-un kit de trei manuale, în cadrul program pilot desfășurat de Centrul Step by Step și finanțat de Fundația Superbet. În program care a început în luna februarie sunt cuprinse cinci instituții școlare (trei școli și două grădinițe) din mai multe orașe. Au fost achiziționate și distribuite 300 seturi de șah, iar dintre acestea 10 sunt folosite în activitățile de învățare de care beneficiază 200 de copii refugiați din Ucraina.

Image