Blog

Trei victorii și două remize în runda a șaptea a primei etape a Grand Chess Tour 2022

Previous Next

Remiză pentru șahistul român, Bogdan Deac cu câștigătorul de anul trecut al turneului, Wesley So.

 

București, 13 mai 2022Marii maeștri internaționali ai șahului, prezenți la București pentru competiția Superbet Chess Classic România 2022, au încheiat joi cea de-a șaptea rundă de confruntări din prima etapă a turneului Grand Chess Tour 2022 (GCT).

 

Runda s-a încheiat cu nu mai puțin de trei victorii, obținute de Shakhriyar Mamedyarov, Maxime Vachier-Lagrave și de Alireza Firouzja. Restul rezultatelor au fost, după cum urmează:

  • Levon Aronian -           Fabiano Caruana  ½ - ½
  • Ian Nepomniachtchi - Shakhriyar Mamedyarov  0 - 1
  • Richard Rapport -       Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1
  • Bogdan Deac -            Wesley So  ½ - ½
  • Alireza Firouzja -         Leinier Dominguez 1- 0

Ambasadorul Superbet, fostul fotbalist, Adrian Mutu a făcut prima mutare la partida dintre Bogdan Deac - Wesley So, dând startul simbolic al celei de-a șaptea runde a competiției.

 

Cronica rundei a șaptea

Bogdan Deac – Wesley So ½ - ½

Venit după o partidă extrem de dificilă, Bogdan avea nevoie de un rezultat pozitiv ca să-și recapete încrederea în propriile forțe. L-a înfruntat pe unul dintre liderii clasamentului, marele maestru american, Wesley So. S-a jucat o variantă cunoscută din Gambitul Damei, care i-a oferit un avantaj stabil celui mai bine cotat jucător român. Poziția extrem de echilibrată, fără vreo slăbiciune în tabăra vreunuia dintre jucători, a dus către un rezultat de egalitate.

 

Levon Aronian – Fabiano Caruana ½ - ½

Levon Aronian, câștigătorul din 2019 al turneului Superbet Rapid&Blitz se află iarăși pe prima poziție. În această partidă împotriva fostului challenger la titlul mondial, a ales o deschidere mai liniștită, fără prea multe riscuri. Cu siguranță este unul dintre jucătorii care știe cum să-și dozeze efortul, iar finalul competiției se anunță extrem de disputat. După aproximativ două ore de joc, fără ’’artificii’’ pe tabla de joc, partida s-a încheiat remiză.

 

Alireza Firouzja – Lenier Dominguez 1-0

Cel mai tânăr participant trebuia să demonstreze de ce este cotat ca fiind al treilea jucător din lume. Alireza are un stil aparte, încearcă în fiecare partidă să joace la câștig, indiferend de adversarul care se află în fața lui. În runda a 7-a a ales o variantă atipică, în care a ajuns cu Dama în fața propriilor piese și atacul încercat nu părea sortit reușitei. După un joc pe contre, a reușit să forțeze apărarea negrului și să-l surprindă pe marele maestru american cu un sacrificiu de Turn. Astfel s-a ajuns într-un final cu un avantaj semnificativ pentru mezinul turneului. Așadar, Alireza Firouzja obține prima victorie din acest turneu. În runda a 8-a îl va înfrunta pe unul dintre liderii clasamentului, Wesley So.

 

Ian Nepomniachtchi – Shakhriyar Mamedyarov 0-1

Doi prieteni vechi, care se cunosc de foarte multă vreme, au jucat iarăși unul împotriva celuilalt. Am avut parte de o partidă cu suișuri și coborâșuri. După o deschidere liniștită, care nu anunța multe lucruri spectaculoase, marele maestru azer a ales să devină extrem de ofensiv. Și astfel a început jocul pe contre. La un moment dat, Ian a avut o mutare câștigătoare, dar a ratat-o. Un lucru rar întâlnit la acest nivel. Câștigătorul de anul trecut al turneului Superbet Chess Classic a profitat din plin de acest moment. În cele din urmă a reușit să obțină prima victorie la această competiție. În urma acestui rezultat a acumulat 3 puncte și a reușit să părăsească ultima poziție a clasamentului.

 

Richard Rapport – Maxime Vachier-Lagrave 0-1

Cu siguranță marele maestru maghiar nu traversează cea mai bună formă la București. A ales o variantă mai veche din Gambitul Damei, iar în finalul survenit a avut o abordare originală. Putea egala poziția în diferite momente, dar și-a dorit o continuare atipică. Părea că lucrurile merg în favoare lui și că deține controlul. Într-o poziție echilibrată, a gafat într-un mod rar întâlnit la acest nivel, a pierdut un Turn și totodată partida. În urma acestui rezultat, marele maestru francez acumulează 4 puncte și urcă până pe a treia treaptă a podiumului, într-un clasament intermediar.

 

Clasamentul după runda a șaptea:

1-2 Wesley So 4,5p; Levon Aronian 4,5p

3    Maxime Vachier-Lagrave 4p;

4-6 Bogdan Deac 3,5p; Fabiano Caruana 3,5p; Alireza Firouzja 3,5p

7-9 Ian Nepomniachtchi 3p; Leinier Dominguez 3p; Shakhriyar Mamedyarov 3p

10  Richard Rapport 2,5p

 

Programul rundei a opta:

Cea de-a opta rundă va începe astăzi, la ora 15.00, la Sheraton Bucharest Hotel și se va disputa, după cum urmează:

Shakhriyar Mamedyarov           -          Leinier Perez Dominguez

Wesley So                                -          Alireza Firouzja            

Maxime Vachier-Lagrave           -          Bogdan Deac

Fabiano Caruana                      -          Richard Rapport

Ian Nepomniachtchi                   -          Levon Aronian  

                                   

În runda a opta, prima mutare ceremonială va fi făcută de ambasadorul Superbet, Benny Adegbuyi.  

 

Despre competiția de șah

Competiția de șah clasic de la București (Superbet Chess Classic România 2022) este prima din cele cinci ale turneului Grand Chess Tour 2022 – unul dintre cele mai importante turnee de șah la nivel global. Șahiștii (10 dintre cei mai mari GM din lume, printre care și jucătorul nr. 1 al României) joacă în sistem turneu (fiecare cu fiecare) și obțin puncte. Câștigătorul etapei va fi anunțat la finalul turneului, pe baza punctelor acumulate. Premiile competiției de la București ajung la 350.000 dolari.

Mai multe informații despre cei 10 jucători puteți găsi aici: https://superchess.ro/index.php/grand-chess-tour/gct-2022

Competiția se desfășoară în perioada 5-14 mai. Partidele încep la orele 15.00 și se încheie în jurul orelor 20.00. Sâmbătă, în ultima zi competițională, partidele vor începe la orele 14.00. Deschiderea fiecărei zile competiționale se face printr-o primă mutare simbolică, făcută de invitați speciali, sportivi, oficiali și diverse personalități ale vieții publice din România. Printre invitații speciali se numără: Sebastian Ioan Burduja - ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării (13 mai) și Bogdan Stelea (14 mai).

În România, competiția este transmisă în direct de canalul de televiziune Prima Sport și este comentată de Marele Maestru Andrei Murariu și de Maestrul Internațional Gabriel Grecescu. În online și în străinătate, etapa poate fi urmărită pe https://grandchesstour.org/.

Evenimentul este deschis și publicului larg. Iubitorii acestui sport pot rezerva bilete, de pe site-ul www.superchess.ro, pentru urmărirea jocurilor celor 10 GM, direct în sala de competiție. Biletele se găsesc în număr limitat.

Federația Română de Șah (FRSAH) este co-organizator și partener al etapei de la București, împreună cu Fundația Superbet.

Parteneri media: TVR 1, Prima Sport, ProSport, gsp.ro/Gazeta Sporturilor, Digi Sport, Rock FM, wesport.ro.

 

Despre turneul Grand Chess Tour (GCT)

GCT este un circuit internațional care aliniază cei mai buni jucători de șah ai lumii. Legendarul Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari “ambasadori” ai șahului, la nivel global, a inspirat înființarea Grand Chess Tour și, totodată, a contribuit la consolidarea parteneriatului dintre organizatori.

Despre Fundația Superbet

Prin Fundația Superbet, Grupul Superbet, cel mai mare operator din industria de Betting & Gaming din România, derulează o varietate de programe CSR prin care se implică în viața comunității. Fundația promovează educația, performanța, valorile culturale și susține realizarea unor acțiuni și materiale (cărți, filme, programe culturale etc.) care contribuie la educație, informare corectă sau la dezvoltarea unor abilități. Din 2019, este și partener strategic al Federației Române de Șah. Alte proiecte notabile sunt dedicate sănătății (#pariempebine, “Race for Cure”), culturii și educației prin susținerea revistei “Dilema Veche”, a revistei „Știință & Tehnică” sau a publicației bilunare de business „New Money”.

Despre Federația Română de Șah (FRSAH)

Înființată în 1925, Federația Română de Șah s-a constituit prin adeziunea a 26 de cercuri de șah din țară. Este una dintre membrele fondatoare a Federației Internaționale de Șah (FIDE). Primul său Comitet Director a fost prezidat de Mihail Sadoveanu din calitatea de președinte. De atunci, diverse personalități marcante ale vieții politice, culturale și sportive românești au îndeplinit funcția de președinte al Federației. Misiunea FRSAH este de a populariza și dezvolta practicarea acestui sport, la nivel național, din punct de vedere sportiv, educațional, cultural și artistic, promovând corectitudinea, toleranța și fair-play-ul. 

 

Mass-media contact

Loredana Trupșor

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

0763 597 889

 

Gabriela Stanciu

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

0757 088 838 / 0741 068 170

 

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Image