Blog

După o pauză de o zi, două victorii și trei remize în runda a șasea a primei etape a Grand Chess Tour 2022

Previous Next

București, 12 mai 2022 – Marii maeștri internaționali ai șahului au încheiat miercuri cea de-a șasea rundă de confruntări din prima etapă a turneului Grand Chess Tour 2022 (GCT).

 

Runda s-a încheiat cu două victorii, cea a lui Leinier Dominguez și a lui Levon Aronian în fața jucătorului român, Bogdan Deac, respectiv a celui francez, Maxime Vachier-Lagrave. Restul rezultatelor au fost, după cum urmează:

  • Shakhriyar Mamedyarov - Alireza Firouzja ½ - ½
  • Leinier Dominguez - Bogdan Deac 1-0
  • Wesley So - Richard Rapport ½ - ½
  • Maxime Vachier-Lagrave - Levon Aronian 0-1
  • Fabiano Caruana Ian Nepomniachtchi ½ - ½

Ambasadorul Superbet, fostul fotbalist, Florin Răducioiu a făcut prima mutare în partida dintre Bogdan Deac - Leinier Dominguez, dând startul simbolic al celei de-a șasea runde a competiției.

 

Cronica rundei a șasea

Wesley So – Richard Rapport ½ - ½

De data aceasta a fost rândul lui Richard Rapport să fie suprins în deschidere. Marele maestru american a ales o variantă din deschiderea slavă în care a sacrificat un pion pentru inițiativă, dar s-a lovit de un contra-sacrificiu care a i-a stricat planurile ofensive. ’’Bruma’’ de avantaj obținută nu a fost suficientă pentru a obține încă o victorie în prima etapă din cadrul circuitului Grand Chess Tour.

 

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronian 0-1

Primele 15 mutări ale partidei s-au jucat într-un ritm alert, dovadă că ambii jucători au venit foarte bine pregătiți din punct de vedere teoretic. Partida părea că se duce către o remiză între doi prieteni, dar Levon Aronian a fost extrem de inventiv în defensivă și a reușit să-l suprindă pe marele maestru francez. Cu toatea acestea, avantajul obținut în urma celor două  împingeri consecutive de pioni nu părea a fi unul decisiv. Într-o poziție evident mai slabă, Maxime a încercat să-și centralizeze Regele, dar a fost greșeala care a pus capăt partidei, din cauza unei ’’plase’’ de mat create de marele maestru armean. După această victorie, Levon Aronian urcă până pe prima poziție a clasamentului alături de noul său coleg din naționala SUA, Wesley So.

 

Lenier Dominguez – Bogdan Deac 1-0

Cel mai bine cotat jucător român în clasamentul mondial a încercat să fie agresiv încă de la prima mutare, prin alegerea deschiderii siciliene. A fost un duel teoretic până la mutarea 15, când jucătorul american a ales să schimbe varianta principală. S-a jucat la secundă, ambii jucători au ajuns în criză în timp și au reușit să găsească cele mai bune mutări. Din nefericire, poziția mai fragilă a lui Bogdan a făcut ca victoria să fie obținută de către Lenier.

 

Fabiano Caruana – Ian Nepomniachtchi ½ - ½

A fost cea mai liniștită partidă a zilei. Fabiano a părut că este la conducere, dar variantele găsite de către Ian au făcut ca finalul relativ simetric să fie problematic pentru marele maestru american. Chiar dacă negrul a reușit să obțină inițiativa, nu a fost de ajuns pentru victorie. La această remiză a contribuit foarte mult și corecta apărare pusă în scenă de către Fabiano Caruana.

 

Shakhriyar Mamedyarov – Alireza Firouzja ½ - ½

Shakhriyar venea după o înfrângere în runda precedentă și își dorea cu ardoare o victorie. A ales o variantă solidă prin care să-l atragă la joc pe mai tânărul său oponent. A ales de multe ori variante riscante pentru a evita simplificarea poziției. După mai bine de 4 ore de joc a obținut un avantaj minim, dar apărarea exacta a marelui maestru francez a făcut ca partida să se încheie la egalitate.

 

Clasamentul după runda a șasea:

1-2 Wesley So 4p; Levon Aronian 4p

3-7 Maxime Vachier-Lagrave 3p; Bogdan Deac 3p; Fabiano Caruana 3p; Ian Nepomniachtchi 3p; Leinier Dominguez 3p

8-9 Richard Rapport 2,5p; Alireza Firouzja 2,5p

10  Shakhriyar Mamedyarov 2p

 

Programul rundei a șaptea:

Cea de-a șaptea rundă va începe astăzi, la ora 15.00, la Sheraton Bucharest Hotel și se va disputa, după cum urmează:

Ian Nepomniachtchi                  -           Shakhriyar Mamedyarov

Levon Aronian                           -           Fabiano Caruana

Richard Rapport                        -           Maxime Vachier-Lagrave

Bogdan Deac                            -           Wesley So

Alireza Firouzja                         -           Leinier Perez Dominguez

În runda a șaptea, prima mutare ceremonială va fi făcută de ambasadorul Superbet, Adrian Mutu. 

 

Despre competiția de șah

Competiția de șah clasic de la București (Superbet Chess Classic România 2022) este prima din cele cinci ale turneului Grand Chess Tour 2022 – unul dintre cele mai importante turnee de șah la nivel global. Șahiștii (10 dintre cei mai mari GM din lume, printre care și jucătorul nr. 1 al României) joacă în sistem turneu (fiecare cu fiecare) și obțin puncte. Câștigătorul etapei va fi anunțat la finalul turneului, pe baza punctelor acumulate. Premiile competiției de la București ajung la 350.000 dolari.

Mai multe informații despre cei 10 jucători puteți găsi aici: https://superchess.ro/index.php/grand-chess-tour/gct-2022

Competiția se desfășoară în perioada 5-14 mai. Partidele încep la orele 15.00 și se încheie în jurul orelor 20.00. Sâmbătă, în ultima zi competițională, partidele vor începe la orele 14.00. Deschiderea fiecărei zile competiționale se face printr-o primă mutare simbolică, făcută de invitați speciali, sportivi, oficiali și diverse personalități ale vieții publice din România. Printre invitații speciali se numără: Benny Adegbuyi (13 mai), Sebastian Ioan Burduja - ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării (13 mai) și Bogdan Stelea (14 mai).

În România, competiția este transmisă în direct de canalul de televiziune Prima Sport și este comentată de Marele Maestru Andrei Murariu și de Maestrul Internațional Gabriel Grecescu. În online și în străinătate, etapa poate fi urmărită pe https://grandchesstour.org/.

Evenimentul este deschis și publicului larg. Iubitorii acestui sport pot rezerva bilete, de pe site-ul www.superchess.ro, pentru urmărirea jocurilor celor 10 GM, direct în sala de competiție. Biletele se găsesc în număr limitat.

Federația Română de Șah (FRSAH) este co-organizator și partener al etapei de la București, împreună cu Fundația Superbet.

Parteneri media: TVR 1, Prima Sport, ProSport, gsp.ro/Gazeta Sporturilor, Digi Sport, Rock FM, wesport.ro.

 

Despre turneul Grand Chess Tour (GCT)

GCT este un circuit internațional care aliniază cei mai buni jucători de șah ai lumii. Legendarul Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari “ambasadori” ai șahului, la nivel global, a inspirat înființarea Grand Chess Tour și, totodată, a contribuit la consolidarea parteneriatului dintre organizatori.

Despre Fundația Superbet

Prin Fundația Superbet, Grupul Superbet, cel mai mare operator din industria de Betting & Gaming din România, derulează o varietate de programe CSR prin care se implică în viața comunității. Fundația promovează educația, performanța, valorile culturale și susține realizarea unor acțiuni și materiale (cărți, filme, programe culturale etc.) care contribuie la educație, informare corectă sau la dezvoltarea unor abilități. Din 2019, este și partener strategic al Federației Române de Șah. Alte proiecte notabile sunt dedicate sănătății (#pariempebine, “Race for Cure”), culturii și educației prin susținerea revistei “Dilema Veche”, a revistei „Știință & Tehnică” sau a publicației bilunare de business „New Money”.

Despre Federația Română de Șah (FRSAH)

Înființată în 1925, Federația Română de Șah s-a constituit prin adeziunea a 26 de cercuri de șah din țară. Este una dintre membrele fondatoare a Federației Internaționale de Șah (FIDE). Primul său Comitet Director a fost prezidat de Mihail Sadoveanu din calitatea de președinte. De atunci, diverse personalități marcante ale vieții politice, culturale și sportive românești au îndeplinit funcția de președinte al Federației. Misiunea FRSAH este de a populariza și dezvolta practicarea acestui sport, la nivel național, din punct de vedere sportiv, educațional, cultural și artistic, promovând corectitudinea, toleranța și fair-play-ul. 

 

Mass-media contact

Loredana Trupșor

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

0763 597 889

 

Gabriela Stanciu

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

0757 088 838 / 0741 068 170

 

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Image