Blog

O victorie și patru remize în runda a opta a primei etape a Grand Chess Tour 2022

Previous Next

Una dintre remize a fost a lui Bogdan Deac în fața francezului Lagrave, rezultat ce îl menține pe locul al patrulea înainte de ultima rundă.

 

București, 14 mai 2022Mințile briliante ale șahului mondial, prezente la București pentru competiția Superbet Chess Classic România 2022, au încheiat vineri cea de-a opta rundă de confruntări din prima etapă a turneului Grand Chess Tour 2022 (GCT).

 

Runda s-a încheiat cu victoria americanului de origine cubaneză, Leinier Dominguez, în faţa azerului Shakhriyar Mamedyarov, campionul de anul trecut de la Bucureşti. Restul rezultatelor au fost, după cum urmează:

  • Shakhriyar Mamedyarov - Leinier Dominguez 0 - 1
  • Wesley So -       Alireza Firouzja ½ - ½
  • Maxime Vachier-Lagrave - Bogdan Deac ½ - ½
  • Fabiano Caruana -       Richard Rapport ½ - ½
  • Ian Nepomniachtchi -       Levon Aronian ½ - ½

Au fost trei mutări ceremoniale care au deschis runda a opta a competiției - ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, la partida dintre Bogdan Deac - Maxime Vachier-Lagrave, luptătorul de K1, Benny Adegbuyi a făcut prima mutare la partida dintre Wesley So - Alireza Firouzja și micuța șahistă Emma Crețescu, vicecampioană națională la categoria de vârstă 10 ani, la partida Fabiano Caruana - Richard Rapport.

 

Cronica rundei a opta

Wesley So – Alireza Firouzja ½ - ½

Tânărul jucător de origine iraniană a propus o deschidere tăioasă, mai precis Indiana Regelui. Surpriza a venit din partea liderului acestui turneu, care a ales o variantă mai liniștită. După primele mutări s-au schimbat Damele și s-a ajuns într-un final relativ egal. Niciunul dintre cei jucători nu au avut șanse reale de câștig, iar partida s-a încheiat remiză. În urma acestui rezultat, Wesley So acumulează 5 puncte și se menține în fruntea clasamentului.

 

Ian Nepomniachtchi – Levon Aronian ½ - ½

A început ca o partidă liniștită, care părea că duce către o remiză rapidă. Levon Aronian avea piesele negre, se afla la conducerea turneului alături de Wesley So, iar o remiză nu l-ar fi deranjat prea tare. În schimb, la mutarea 22, într-o poziție echilibrată, marele maestru armean a ales să riște. S-a intrat într-o poziție dezechilibrată care putea avea orice rezultat. Încet și sigur, Ian a reușit să-și consolideze poziția și să obțină un avantaj decisiv. Inventivitatea și inspirația lui Levon au făcut ca partida să se încheie la egalitate, într-o poziție parcă desprinsă dintr-un studiu.

 

Maxime Vachier-Lagrave – Bogdan Deac ½ - ½

Bogdan a ales varianta Petrov, considerată mult mai liniștită decât deschiderea Siciliana jucată împotriva lui Lenier Dominguez. Maxime a părut că are un mic avantaj, dar s-a lovit de mutările exacte făcute de către cel mai bine cotat jucător român. La un moment dat părea că Bogdan va putea obține chiar mai mult decât o remiză, dar marele maestru francez este totuși un jucător de top mondial și a simțit foarte bine când e momentul să simplice jocul. În urma mai multor schimburi consecutive de piese s-a ajuns într-un final complet egal și astfel partida s-a încheiat remiză.

 

Fabiano Caruana – Richard Rapport ½ - ½

Chiar dacă venea după o înfrângere, Richard Rapport a decis să riște și a ales să joace apărarea siciliană. La mijlocul partidei părea că este dominat total de către marele maestru american. Ca de fiecare dată, extrem de inventiv, a reușit să găsească niște continuări ingenioase care l-au pus în dificultate pe Fabiano. Fostul challenger la titlul mondial a simțit pericolul și a reușit să temporizeze jocul și să obțină remiza.

 

Shakhriyar Mamedyarov – Lenier Dominguez 0-1 

Shakh, câștigătorul de anul trecut, a încercat să obțină cea de-a doua victorie consecutivă. Avea piesele albe, iar adversarul a mai pierdut partide în cadrul acestui turneu. A încercat să complice o poziție egală, iar la un moment dat părea că sorții sunt în favoarea sa. Din păcate pentru marele maestru azer, suita de mutări inexacte a făcut să ajungă într-o poziție extrem de dificilă. Cu doar 4 mutări înainte de a ceda partida, poziția era echilibrată și nimic nu anunța înfrângerea. În schimb, ultima mutare Dg8, i-a permis jucătorului american să își centralizeze Dama și să obțină victoria.

 

Clasamentul după runda a opta:

1-2   Wesley So 5p; Levon Aronian 5p

3       Maxime Vachier-Lagrave 4,5p;

4-7    Bogdan Deac 4p; Fabiano Caruana 4p; Alireza Firouzja 4p; Leinier Dominguez 4p;

8       Ian Nepomniachtchi 3,5p;

9-10  Shakhriyar Mamedyarov 3p; Richard Rapport 3p

 

Programul rundei a noua:

Cea de-a noua rundă și ultima din cadrul competiției va începe sâmbătă, la ora 14.00, la Sheraton Bucharest Hotel și se va disputa, după cum urmează:

Levon Aronian                 -         Shakhriyar Mamedyarov           

Richard Rapport              -         Ian Nepomniachtchi

Bogdan Deac                  -         Fabiano Caruana

Alireza Firouzja              -         Maxime Vachier-Lagrave

Leinier Perez Dominguez -         Wesley So                                                       

           

Tot astăzi are loc, începând cu orele 19.00-19.30, ceremonia de premiere a câștigătorilor etapei de la București.

 

Despre competiția de șah

Competiția de șah clasic de la București (Superbet Chess Classic România 2022) este prima din cele cinci ale turneului Grand Chess Tour 2022 – unul dintre cele mai importante turnee de șah la nivel global. Șahiștii (10 dintre cei mai mari GM din lume, printre care și jucătorul nr. 1 al României) joacă în sistem turneu (fiecare cu fiecare) și obțin puncte. Câștigătorul etapei va fi anunțat la finalul turneului, pe baza punctelor acumulate. Premiile competiției de la București ajung la 350.000 dolari.

Mai multe informații despre cei 10 jucători puteți găsi aici: https://superchess.ro/index.php/grand-chess-tour/gct-2022

Competiția se desfășoară în perioada 5-14 mai. Partidele încep la orele 15.00 și se încheie în jurul orelor 20.00. Sâmbătă, în ultima zi competițională, partidele încep la orele 14.00. Deschiderea fiecărei zile competiționale se face printr-o primă mutare simbolică, făcută de invitați speciali, sportivi, oficiali și diverse personalități ale vieții publice din România.

În România, competiția este transmisă în direct de canalul de televiziune Prima Sport și este comentată de Marele Maestru Andrei Murariu și de Maestrul Internațional Gabriel Grecescu. În online și în străinătate, etapa poate fi urmărită pe https://grandchesstour.org/.

Evenimentul este deschis și publicului larg. Iubitorii acestui sport pot rezerva bilete, de pe site-ul www.superchess.ro, pentru urmărirea jocurilor celor 10 GM, direct în sala de competiție. Biletele se găsesc în număr limitat.

Federația Română de Șah (FRSAH) este co-organizator și partener al etapei de la București, împreună cu Fundația Superbet.

Parteneri media: TVR 1, Prima Sport, ProSport, gsp.ro/Gazeta Sporturilor, Digi Sport, Rock FM, wesport.ro.

 

Despre turneul Grand Chess Tour (GCT)

GCT este un circuit internațional care aliniază cei mai buni jucători de șah ai lumii. Legendarul Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari “ambasadori” ai șahului, la nivel global, a inspirat înființarea Grand Chess Tour și, totodată, a contribuit la consolidarea parteneriatului dintre organizatori.

Despre Fundația Superbet

Prin Fundația Superbet, Grupul Superbet, cel mai mare operator din industria de Betting & Gaming din România, derulează o varietate de programe CSR prin care se implică în viața comunității. Fundația promovează educația, performanța, valorile culturale și susține realizarea unor acțiuni și materiale (cărți, filme, programe culturale etc.) care contribuie la educație, informare corectă sau la dezvoltarea unor abilități. Din 2019, este și partener strategic al Federației Române de Șah. Alte proiecte notabile sunt dedicate sănătății (#pariempebine, “Race for Cure”), culturii și educației prin susținerea revistei “Dilema Veche”, a revistei „Știință & Tehnică” sau a publicației bilunare de business „New Money”.

Despre Federația Română de Șah (FRSAH)

Înființată în 1925, Federația Română de Șah s-a constituit prin adeziunea a 26 de cercuri de șah din țară. Este una dintre membrele fondatoare a Federației Internaționale de Șah (FIDE). Primul său Comitet Director a fost prezidat de Mihail Sadoveanu din calitatea de președinte. De atunci, diverse personalități marcante ale vieții politice, culturale și sportive românești au îndeplinit funcția de președinte al Federației. Misiunea FRSAH este de a populariza și dezvolta practicarea acestui sport, la nivel național, din punct de vedere sportiv, educațional, cultural și artistic, promovând corectitudinea, toleranța și fair-play-ul. 

 

Mass-media contact

Loredana Trupșor

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

0763 597 889

 

Gabriela Stanciu

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

0757 088 838 / 0741 068 170

 

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Image