Blog

Trei victorii în runda a patra a primei etape a Grand Chess Tour 2022

Previous Next

Șahistul român, Bogdan Deac, remiză cu câștigătorul de anul trecut al trofeului de la București, azerul Shakhryiar Mamedyarov.

 

București, 9 mai 2022Marii maeștri internaționali ai șahului, prezenți la București pentru competiția Superbet Chess Classic România 2022, au încheiat duminică cea de-a patra rundă de confruntări din prima etapă a turneului Grand Chess Tour 2022 (GCT).

 

Runda s-a încheiat cu victoria lui Wesley So în fața fostului challanger la titlul mondial, Ian Nepomniachtchi, care evoluează în această competiție sub steagul FIDE. Șahistul român, Bogdan Deac, a reușit o remiză în fața câștigătorului de anul trecut al trofeului de la București, azerul Shakhryiar Mamedyarov. Restul rezultatelor au fost după cum urmează:

  • Wesley So - Ian Nepomniachtchi 1-0
  • Shakhriyar Mamedyarov – Bogdan Deac ½- ½
  • Alireza Firouzja – Richard Rapport ½- ½
  • Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana 1-0
  • Leinier Dominguez – Levon Aronian 0-1

Ana Maria Popescu (Brânză) a făcut prima mutare la partida dintre Bogdan Deac - Shakhryiar Mamedyarov, dând startul simbolic al celei de-a patra runde a competiției.

 

Cronica rundei a patra

Wesley So - Ian Nepomniachtchi 1-0

S-a jucat o variantă clasică din deschiderea catalană, în care jucătorul cu piesele cu negre sacrifică un pion pentru o activitate mai bună a pieselor. Încet și sigur, Wesley a reușit să stopeze orice contrajoc al fostului challenger la titlul mondial. Finalul rezultat nu anunța neapărat o victorie a marelui maestru american, dar tehnica excelentă de care a dat dovadă l-a ajutat să câștige partida. În urma acestei victorii, marele maestru american devine lider solitar al întrecerii de la București.

Shakhriyar Mamedyarov – Bogdan Deac ½- ½

Gambitul Damei acceptat, cea mai des întâlnită deschidere la Superbet Chess Classic, s-a jucat și în această partidă. Marele maestru român, Bogdan Deac ne-a dovedit încă o dată cât de bine este pregătit din punct de vedere teoretic. Deși poziția lui nu are arăta foarte bine din punct de vedere estetic, la analiza de după terminarea partidei a explicat în detaliu fiecare variantă. După primele 18 mutări, Bogdan a mutat de 6 ori cu Dama. Lucru care contravine principiilor de bază ale șahului, dar au fost mutări foarte importante, efectuate la momentele potrivite. Jocul de mijloc a fost extrem de disputat, jucătorul român fiind foarte aproape să plece acasă cu punctul întreg, doar nivelul de înțelegere al marelui maestru azer a făcut ca partida să se încheie la egalitate.

Alireza Firouzja – Richard Rapport ½- ½

Varianta Taimanov din deschiderea siciliană a fost pentru prima oară jucată la Superbet Chess Classic. Alireza a încercat să fie extrem de agresiv, la mutarea a 13-a a ajuns chiar și cu Regele pe linia a 3-a. Jocul de mijloc a implicat multe calcule exacte de o parte și cealaltă a tablei, iar câștig de cauză a avut marele maestru francez. Finalul rezultat nu a fost pe placul lui Richard, dar abordarea mai agresivă l-a ajutat pe acesta să forțeze repetarea poziției, și implicit obținerea remizei.

Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana 1-0

Un ‘’El Classico’’ al ultimilor ani, poate și datorită faptului că nu prea au fost remize între cei doi super mari maeștri. Partida a mers într-un ritm alert până la mutarea 15, când Fabiano a ales să schimbe varianta și a jucat mutarea Dd7. Marele maestru francez a fost nevoit să se adapteze din mers și să improveze. Fabiano a continuat cu același ritm agresiv, din păcate pentru el nu a reușit să-l surprindă pe Maxime. Momentul critic s-a petrecut la mutarea 20, când jucătorul cu piesele negre a sacrificat Turnul pe un Cal. Campionul Mondial la blitz a reușit să găsească apărările exacte și astfel a reușit să obțină o victorie importantă.

Leinier Dominguez – Levon Aronian 0-1

Începutul partidei a fost liniștit, s-a jucat varianta Giuoco Piano, care nu anunța lucruri speciale. Abilitatea și inventitatea lui Levon au ieșit iarăși la rampă, și astfel jucătorul de origine armeană a reușit să obțină o poziție care să-i ofere șanse de câștig. Au fost momente când părea că marele maestru american va reveni în joc, dar apărarea exacta pe care a etalat-o Levon i-au adus victoria.

 

Clasamentul după runda a patra:

1 Wesley So 3p

2-4 Bogdan Deac 2,5p; Levon Aronian 2,5p; Maxime Vachier-Lagrave 2,5p;

5 Ian Nepomniachtchi 2p

6-10 Fabiano Caruana 1,5p; Leinier Dominguez 1,5p; Alireza Firouzja 1,5p; Shakhriyar Mamedyarov 1,5p; Richard Rapport 1.5p;

 

Programul rundei a cincea:

Runda a patra va începe astăzi, la ora 15.00, la Sheraton Bucharest Hotel și se va disputa, după cum urmează:

  • Caruana Fabiano - Mamedyarov Shakhriyar
  • Nepomniachtchi Ian -          Vachier-Lagrave Maxime
  • Aronian Levon - So Wesley
  • Rapport Richard - Dominguez Perez Leinier
  • Deac Bogdan-Daniel - Firouzja Alireza

Prima mutare va fi făcută de ambasadorul Superbet, Virgil Stănescu.

 

Eveniment caritabil, într-un format inedit, dedicat șahului, deschis publicului din România

Pe 10 mai, ziua liberă din cadrul competiției, la Sheraton Bucharet Hotel (Platinum Ballroom) se va organiza un eveniment caritabil, la care publicul larg, iubitor al acestui sport al minții, va avea ocazia să joace șah în echipă cu un Grand Master (GM).

Evenimentul va dura două ore și va începe la ora 11.00. Zece mari maeștri internaționali ai șahului, printre care și participanți în etapa Superbet Chess Classic România 2022, vor concura în echipe mixte de câte doi jucători, într-un format inedit (1 GM + 1 amator). Cei 10 GM, participanți în cadrul evenimentului sunt:

  • Fabiano Caruana (SUA – cel mai tanar Grandmaster din istoria Americii, locul 2 in clasamentul FIDE)
  • Wesley So (SUA – actualul campion mondial la șah aleatoriu, locul 8 în clasamentul FIDE, la acest moment)
  • Shakhriyar Mamedyarov (Azerbaijan – locul 10 mondial la șah clasic, câștigătorul etapei de la București din 2021)
  • Leinier Dominguez (SUA – al patrulea cel mai bun jucator al Statelor Unite, la acest moment)
  • Maxime Vachier-Lagrave (Franța – cel mai bun jucător de șah al Franței)
  • Alexander Onischuk (Ucraina – câștigător al Campionatului American de Șah în 2006)
  • Anastasiya Karlovich (Ucraina – GM, jurnalist, promoter și fotograf; a fost medaliată la campionatele din Europa și Ucraina)
  • Natalia Zhukova (Ucraina – de două ori campioană europeană la șah feminin)
  • Bogdan Deac (România – cel mai bun jucător de șah al României, locul 59 mondial)
  • Constantin Lupulescu (România – GM și al doilea cel mai bun șahist al României, la ora actuală)

Condiția de înscriere la acest eveniment caritabil este o donație minimă, în valoare de 2.000 RON. Cei interesați se pot înscrie până luni, 9.05.2022, ora 17.00, printr-un e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Donațiile pot fi făcute AICI. Fondurile colectate în cadrul evenimentului vor fi dublate, în final, de către Fundația Superbet și direcționate apoi către refugiații din Ucraina.

 

Despre competiția de șah

Competiția de șah clasic de la București (Superbet Chess Classic România 2022) este prima din cele cinci ale turneului Grand Chess Tour 2022 – unul dintre cele mai importante turnee de șah la nivel global. Șahiștii (10 dintre cei mai mari GM din lume, printre care și jucătorul nr. 1 al României) joacă în sistem turneu (fiecare cu fiecare) și obțin puncte. Câștigătorul etapei va fi anunțat la finalul turneului, pe baza punctelor acumulate. Premiile competiției de la București ajung la 350.000 dolari.

Mai multe informații despre cei 10 jucători puteți găsi aici: https://superchess.ro/index.php/grand-chess-tour/gct-2022

Competiția se desfășoară în perioada 5-14 mai, cu excepția zilei de 10 mai (zi de odihnă). Partidele încep la orele 15.00 și se încheie în jurul orelor 20.00. Deschiderea fiecărei zile competiționale se face printr-o primă mutare simbolică, făcută de invitați speciali, sportivi, oficiali și diverse personalități ale vieții publice din România. Printre invitații speciali se numără: Florin Răducioiu (11 mai), Adrian Mutu (12 mai), Benny Adegbuyi (13 mai), Sebastian Ioan Burduja - ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării (13 mai), Bogdan Stelea (14 mai).

În România, competiția este transmisă în direct de canalul de televiziune Prima Sport și este comentată de Marele Maestru Andrei Murariu și de Maestrul Internațional Gabriel Grecescu. În online și în străinătate, etapa poate fi urmărită pe https://grandchesstour.org/.

Evenimentul este deschis și publicului larg. Iubitorii acestui sport pot rezerva bilete, de pe site-ul www.superchess.ro, pentru urmărirea jocurilor celor 10 GM, direct în sala de competiție. Biletele se găsesc în număr limitat.

Accesul presei la competiția de șah se face pe bază de acreditare. Jurnaliștii interesați să participe sunt invitați să se acrediteze prin completarea formularului de acreditare și transmiterea acestuia la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Federația Română de Șah (FRSAH) este co-organizator și partener al etapei de la București, împreună cu Fundația Superbet.

Parteneri media: TVR 1, Prima Sport, ProSport, gsp.ro/Gazeta Sporturilor, Digi Sport, Rock FM, wesport.ro.

 

Despre turneul Grand Chess Tour (GCT)

GCT este un circuit internațional care aliniază cei mai buni jucători de șah ai lumii. Legendarul Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari “ambasadori” ai șahului, la nivel global, a inspirat înființarea Grand Chess Tour și, totodată, a contribuit la consolidarea parteneriatului dintre organizatori.

Despre Fundația Superbet

Prin Fundația Superbet, Grupul Superbet, cel mai mare operator din industria de Betting & Gaming din România, derulează o varietate de programe CSR prin care se implică în viața comunității. Fundația promovează educația, performanța, valorile culturale și susține realizarea unor acțiuni și materiale (cărți, filme, programe culturale etc.) care contribuie la educație, informare corectă sau la dezvoltarea unor abilități. Din 2019, este și partener strategic al Federației Române de Șah. Alte proiecte notabile sunt dedicate sănătății (#pariempebine, “Race for Cure”), culturii și educației prin susținerea revistei “Dilema Veche”, a revistei „Știință & Tehnică” sau a publicației bilunare de business „New Money”.

Despre Federația Română de Șah (FRSAH)

Înființată în 1925, Federația Română de Șah s-a constituit prin adeziunea a 26 de cercuri de șah din țară. Este una dintre membrele fondatoare a Federației Internaționale de Șah (FIDE). Primul său Comitet Director a fost prezidat de Mihail Sadoveanu din calitatea de președinte. De atunci, diverse personalități marcante ale vieții politice, culturale și sportive românești au îndeplinit funcția de președinte al Federației. Misiunea FRSAH este de a populariza și dezvolta practicarea acestui sport, la nivel național, din punct de vedere sportiv, educațional, cultural și artistic, promovând corectitudinea, toleranța și fair-play-ul. 

 

Mass-media contact

Loredana Trupșor

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

0763 597 889

 

Gabriela Stanciu

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

0757 088 838 / 0741 068 170

 

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Image