Blog

Victorie pentru șahistul român, Bogdan Deac, în runda a treia a etapei Superbet Chess Classic Romania

Previous Next

București, 8 mai 2022 – Marii maeștri internaționali ai șahului, au încheiat sâmbătă cea de-a treia rundă de confruntări din prima etapă a turneului Grand Chess Tour 2022 (GCT).

 

Runda s-a încheiat cu prima victorie din această etapă a șahistului român, Bogdan Deac, în fața reprezentantului Ungariei, Richard Rapport. Restul rezultatelor au fost remize și arată după cum urmează:

  • Maxime Vachier-Lagrave – Shakhryiar Mamedyarov 1/2-1/2
  • Fabiano Caruana – Wesley So 1/2-1/2
  • Ian Nepomniachtchi – Dominguez Perez 1/2-1/2
  • Alireza Firouzja – Levon Aronian 1/2-1/2
  • Richard Rapport – Bogdan Deac 0-1

Directorul Operei Naționale București, dirijorul Daniel Jinga, a făcut prima mutare la partida dintre Maxime Vachier-Lagrave – Shakhryiar Mamedyarov, iar ambasadorul Superbet, Cătălin Moroșanu, la partida dintre Bogdan Deac - Richard Rapport, dând startul simbolic al celei de-a treia runde a competiției.

 

Cronica rundei a treia

Richard Rapport – Bogdan Deac 0-1

Bogdan Deac l-a înfruntat cu piesele negre pe cel de-al 7-lea jucător din lume, marele maestru maghiar, Richard Rapport. Partida a început destul de pașnic, dar începând cu mutarea a 13-a a început să se joace pe contre. După o serie de schimburi în centrul tablei, ambii regi au ajunși să fie expuși. Fiind o poziție dificilă, cei doi mari maeștri au ajunși în criză de timp, dar Bogdan a fost extrem de precis în apărare și pe fondul unei greșeli a adversarului a reușit să câștige partida. Astfel după primele 3 runde a reușit să devină lider al clasamentului alături de Wesley So și Ian Nepomniachtchi.

Ian Nepomniachtchi – Lenier Domniguez ½- ½

Cei doi mari maeștri au efectuat primele 22 de mutări într-un timp record, în mai puțin de 15 minute. Acest lucru ne-a demonstrat încă o dată cât de bine sunt pregătiți și din punct de vedere teoretic cei mai buni jucători din lume. Părea că va fi o remiză rapidă, dar cei au ținut să ne contrazică. Ian a continuat să preseze și jucătorul de origine cubaneză a ajuns în criză de timp. Cu toate acestea a găsit cele mai bune continuări și partida s-a încheiat la egalitate perfectă. Fiecare dintre jucători având doar regele pe tablă la finalul disputei.

Fabiano Caruana – Wesley So ½- ½

Încă din deschidere, Fabiano a sacrificat un pion în schimbul obținerii perechii de nebuni și a unei dinamici mai bune a pieselor. Jocul exact al lui Wesley și apărarea precisă au făcut ca inițiativa să se risipească mutare cu mutare, dar nu a fost suficient pentru obținerea victoriei. La finalul partidei, Fabiano a declarat că a trebuit să fie extrem de atent pentru a reuși să obțină remiza.

Levon Aronian – Alireza Firouzja ½- ½

S-a jucat o variantă cunoscută din apărarea slavă, dar jucătorul de origine armeană a încercat să devieze de la varianta principală și astfel a ajuns într-o poziție dificilă. Finalul l-a regăsit pe reprezentatul Franței cu avantaj semnificativ. Deși partida conducea către o victorie a negrului, abilitățile tehnice ale lui Levon Aronian au făcut ca partida să se încheie la egalitate.

Maxime Vachier-Lagrave - Shakhriyar Mamedyarov ½- ½

A fost cea liniștită partidă a zilei. Deschiderea Caro-Kann aleasă de către jucătorul azer a fost ca invitație către o dispută dinamică, Maxime a alea varianta pașnică. Chiar dacă de la distanță a părut că este o plimbare prin parc, situația nu a fost atât de simplă pe cât a părut a fi. După o serie de manevre interesante, rezultatul de remiză a fost consemnat în urma unei repetări a poziției.

 

Clasamentul după runda a treia:

 

1-3. Ian Nepomniachtchi 2p, Wesley So 2p, Bogdan Deac 2p

4-7. Fabiano Caruana 1,5p, Levon Aronian 1,5p, Dominguez Perez 1,5p, Maxime Vachier-Lagrave 1,5p

8-10. Alireza Firouzja 1p, Richard Rapport 1p, Shakhryiar Mamedyarov 1p.

 

Programul rundei a patra

 

Runda a patra va începe duminică, la ora 15.00, la Sheraton Bucharest Hotel și se va disputa, după cum urmează:

  • Shakhryiar Mamedyarov – Bogdan Deac
  • Alireza Firouzja – Richard Rapport
  • Dominguez Perez – Levon Aronian
  • Wesley So – Ian Nepomniachtchi
  • Maxime Vachier-Lagrave – Ian Nepomniachtchi

Prima mutare de astăzi va fi făcută de ambasadorul Superbet, Ana Maria Popescu (Brânză), cea mai bună spadasină a lumii, de cinci ori la rând, recent retrasă din activitatea sportivă.

Eveniment caritabil, într-un format inedit, dedicat șahului, deschis publicului din România

Pe 10 mai, ziua liberă din cadrul competiției, la Sheraton Bucharet Hotel (Platinum Ballroom) se va organiza un eveniment caritabil, la care publicul larg, iubitor al acestui sport al minții, va avea ocazia să joace șah în echipă cu un Grand Master (GM).

Evenimentul va dura două ore și va începe la ora 11.00. Zece mari maeștri internaționali ai șahului, printre care și participanți în etapa Superbet Chess Classic România 2022, vor concura în echipe mixte de câte doi jucători, într-un format inedit (1 GM + 1 amator). Cei 10 GM, participanți în cadrul evenimentului sunt:

  • Fabiano Caruana (SUA – cel mai tanar Grandmaster din istoria Americii, locul 2 in clasamentul FIDE)
  • Wesley So (SUA – actualul campion mondial la șah aleatoriu, locul 8 în clasamentul FIDE, la acest moment)
  • Leinier Dominguez (SUA – al patrulea cel mai bun jucator al Statelor Unite, la acest moment)
  • Maxime Vachier-Lagrave (Franța – cel mai bun jucător de șah al Franței)
  • Alexander Onischuk (Ucraina – câștigător al Campionatului American de Șah în 2006)
  • Anastasiya Karlovich (Ucraina – GM, jurnalist, promoter și fotograf; a fost medaliată la campionatele din Europa și Ucraina)
  • Natalia Zhukova (Ucraina – de două ori campioană europeană la șah feminin)
  • Michael Khodarkovsky (SUA – GM și director executiv al turneului Grand Chess Tour)
  • Constantin Lupulescu (România – GM și al doilea cel mai bun șahist al României, la ora actuală)
  • Gabriel Grecescu (România – GM, câștigător al Campionatului Național de Seniori din România, în 2017, scrie despre șah și se implică în proiecte de susținere a șahului).

Condiția de înscriere la acest eveniment caritabil este o donație minimă, în valoare de 2.000 RON. Cei interesați se pot înscrie până luni, 9.05.2022, ora 17.00, printr-un e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Donațiile pot fi făcute AICI. Fondurile colectate în cadrul evenimentului vor fi dublate, în final, de către Fundația Superbet și direcționate apoi către refugiații din Ucraina.

 

Despre competiția de șah

Competiția de șah clasic de la București (Superbet Chess Classic România 2022) este prima din cele cinci ale turneului Grand Chess Tour 2022 – unul dintre cele mai importante turnee de șah la nivel global. Șahiștii (10 dintre cei mai mari GM din lume, printre care și jucătorul nr. 1 al României) joacă în sistem turneu (fiecare cu fiecare) și obțin puncte. Câștigătorul etapei va fi anunțat la finalul turneului, pe baza punctelor acumulate. Premiile competiției de la București ajung la 350.000 dolari.

Mai multe informații despre cei 10 jucători puteți găsi aici: https://superchess.ro/index.php/grand-chess-tour/gct-2022

Competiția se desfășoară în perioada 5-14 mai, cu excepția zilei de 10 mai (zi de odihnă). Partidele încep la orele 15.00 și se încheie în jurul orelor 20.00. Deschiderea fiecărei zile competiționale se face printr-o primă mutare simbolică, făcută de invitați speciali, sportivi, oficiali și diverse personalități ale vieții publice din România.

În România, competiția este transmisă în direct de canalul de televiziune Prima Sport și este comentată de Marele Maestru Andrei Murariu și de Maestrul Internațional Gabriel Grecescu. În online și în străinătate, etapa poate fi urmărită pe https://grandchesstour.org/.

Evenimentul este deschis și publicului larg. Iubitorii acestui sport pot rezerva bilete, de pe site-ul www.superchess.ro, pentru urmărirea jocurilor celor 10 GM, direct în sala de competiție. Biletele se găsesc în număr limitat.

Accesul presei la competiția de șah se face pe bază de acreditare. Jurnaliștii interesați să participe sunt invitați să se acrediteze prin completarea formularului de acreditare și transmiterea acestuia la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Federația Română de Șah (FRSAH) este co-organizator și partener al etapei de la București, împreună cu Fundația Superbet.

Parteneri media: TVR 1, Prima Sport, ProSport, gsp.ro/Gazeta Sporturilor, Digi Sport, Rock FM, wesport.ro.

 

Despre turneul Grand Chess Tour (GCT)

GCT este un circuit internațional care aliniază cei mai buni jucători de șah ai lumii. Legendarul Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari “ambasadori” ai șahului, la nivel global, a inspirat înființarea Grand Chess Tour și, totodată, a contribuit la consolidarea parteneriatului dintre organizatori.

Despre Fundația Superbet

Prin Fundația Superbet, Grupul Superbet, cel mai mare operator din industria de Betting & Gaming din România, derulează o varietate de programe CSR prin care se implică în viața comunității. Fundația promovează educația, performanța, valorile culturale și susține realizarea unor acțiuni și materiale (cărți, filme, programe culturale etc.) care contribuie la educație, informare corectă sau la dezvoltarea unor abilități. Din 2019, este și partener strategic al Federației Române de Șah. Alte proiecte notabile sunt dedicate sănătății (#pariempebine, “Race for Cure”), culturii și educației prin susținerea revistei “Dilema Veche”, a revistei „Știință & Tehnică” sau a publicației bilunare de business „New Money”.

Despre Federația Română de Șah (FRSAH)

Înființată în 1925, Federația Română de Șah s-a constituit prin adeziunea a 26 de cercuri de șah din țară. Este una dintre membrele fondatoare a Federației Internaționale de Șah (FIDE). Primul său Comitet Director a fost prezidat de Mihail Sadoveanu din calitatea de președinte. De atunci, diverse personalități marcante ale vieții politice, culturale și sportive românești au îndeplinit funcția de președinte al Federației. Misiunea FRSAH este de a populariza și dezvolta practicarea acestui sport, la nivel național, din punct de vedere sportiv, educațional, cultural și artistic, promovând corectitudinea, toleranța și fair-play-ul. 

 

Mass-media contact

Loredana Trupșor

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

0763 597 889

 

Gabriela Stanciu

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

0757 088 838 / 0741 068 170

 

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Image