Blog

Mințile briliante ale șahului mondial au deschis, la București, turneul Grand Chess Tour

Previous Next

Americanul Wesley So, câştigătorul de anul trecut al circuitului, l-a învins pe azerul Şahriar Mamediarov, în prima rundă a turneului.

 

București, 6 mai 2022Marii maeștri internaționali ai șahului, prezenți la București pentru participarea în competiția Superbet Chess Classic România 2022, au deschis joi prima rundă de confruntări a etapei de la București. Printre cei 10 jucători se află și Bogdan Deac, primul șahist al României, la acest moment, care a primit un wildcard pentru această competiție.

 

Prima etapă din cele cinci ale turneului internațional Grand Chess Tour (GCT) 2022 – unul dintre cele mai importante turnee de șah, la nivel global, fondat de multiplul campion mondial Garry Kasparov – a debutat, joi, 5 mai, la Sheraton Bucharest Hotel, din Capitală, în prezența a zeci de participanți: iubitori ai șahului, sportivi, oficialități și personalități marcante ale vieții publice din România.

Deschiderea primei zile competiționale a început la orele 15.00, printr-o primă mutare simbolică, făcută de Garry Kasparov, prezent la evenimentul de la București, alături de ministrul educației, Sorin Cîmpeanu și de ambasadorul Superbet, Ilie Dumitrescu. Garry Kasparov a fost la masa unde s-au înfruntat Fabiano Caruana – Alireza Firouzja, în timp ce Sorin Câmpeanu a dat startul meciului Ian Nepomniachtchi – Bogdan Deac. Ilie Dumitrescu a mutat prima piesă în meciul Maxime Vachier-Lagrave – Leinier Dominguez Perez.

 

"Văzând nivelul de implicare al lui Garry Kasparov pentru susţinerea şahului, mi-am asumat şi eu introducerea acestei discipline în şcoli. Mă impresionează atractivitatea foarte mare pe care şahul o are în rândul elevilor şi profesorilor. Ministerul Educaţiei are de gând să susţină promovarea şahului în şcolile româneşti", a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Cronica rundei I

Ian Nepomniachtchi – Bogdan Deac

A început ca o partidă liniștită din apărarea rusă, dar fostul challenger la titlul Mondial a ales o variantă secundară care l-a pus în dificultate pe jucătorul român. Cu toate acestea, la un moment dat, poziția s-a complicat și s-a ajuns într-o situație în care s-a jucat pe contre. Bogdan a capturat un pion ce părea „otrăvit”, dar a reușit într-un moment critic să sacrifice pionul obținut și Ian a fost nevoit sa forțeze remiza.

Caruana Fabiano – Firouzja Alireza

Fostul challenger la titlul mondial, Fabiano Caruana, a ales să joace o variantă solidă din gambitul damei, care să-i asigure o poziție dinamică. Cu toate acestea, numărul 3 mondial, Alireza Firouzja, a reușit să balanseze poziția si să forțeze o repetare de mutări care a condus către un rezultat de egalitate.

Levon Aronian - Rapport Richard

Câștigătorul din 2019 al etapei SuperBet Rapid&Bltiz, Levon Aronian, a încercat să devieze de la variantele principale și să obțină o poziție pe contre. Cu toate acestea, jucătorul de origine maghiară, Richard Rapport, a reușit să așeze pe tablă o poziție extrem de solidă. Astfel s-a ajuns într-un final echilibrat, care a făcut ca partida să se încheie la egalitate.

Vachier-Lagrave – Dominguez Leinier

Începută ca una dintre cele mai „cuminți” partide disputate în prima runda, între campionul mondial la blitz, francezul Vachier-Lagrave, și jucătorul de origine cubaneză, Leinier Dominguez, s-a dovedit a fi un duel extrem de disputat. După mai bine de 3 ore de joc, partida s-a încheiat la egalitate, în urma unei repetări de mutări, agreată de ambele părți.

So Wesley – Mamedyarov Shakhriyar

S-a jucat o variantă mai puțin simetrică din apărarea Nimzovici, care a condus la o partidă dinamică. Jucătorul american a obținut un avantaj solid la finalul deschiderii, care a condus către un final clar favorabil.  Westley și-a etalat abilitățile strategice și a reușit să convertească avantajul obținut, într-un final care a făcut partida sa dureze aprox 5h.

Clasamentul după runda I

Prima rundă a competiției de șah s-a încheiat, astăzi, cu următorul clasament:

Rezultate runda 1

  • Wesley So – Shakhryiar Mamedyarov 1-0
  • Maxime Vachier-Lagrave – Leinier Dominguez Perez 1/2-1/2
  • Fabiano Caruana – Alireza Firouzja 1/2-1/2
  • Ian Nepomniachtchi – Bogdan Deac 1/2-1/2
  • Levon Aronian – Richard Rapport 1/2-1/2

Programul rundei a II-a

Runda a II-a va începe vineri, la orele 15.00, la Sheraton Bucharest Hotel, și se va disputa între:

  • Bogdan Deac – Levon Aronian
  • Shakhriyar Mamedyarov – Richard Rapport
  • Alireza Firouzja – Ian Nepomniachtchi
  • Dominguez Perez Leinier – Fabiano Caruana
  • Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave

Prima mutare va fi făcută vineri de către ambasadorul Superbet, Mihai Leu, și de un invitat special.

Despre competiția de șah

Competiția de șah clasic de la București (Superbet Chess Classic România 2022) este prima din cele cinci etape ale turneului Grand Chess Tour 2022. Șahiștii (10 dintre cei mai mari GM din lume, printre care și jucătorul nr. 1 al României) joacă în sistem turneu (fiecare cu fiecare) și obțin puncte. Câștigătorul etapei va fi anunțat la finalul turneului, pe baza punctelor acumulate. Premiile competiției de la București ajung la 350.000 dolari.

Mai multe informații despre cei 10 jucători puteți găsi aici: https://superchess.ro/index.php/grand-chess-tour/gct-2022

Competiția se desfășoară în perioada 5-15 mai, cu excepția zilei de 10 mai (zi de odihnă). Partidele încep la orele 15.00 și se încheie în jurul orelor 20.00. Deschiderea fiecărei zile competiționale se face printr-o primă mutare simbolică, făcută de invitați speciali, sportivi, oficiali și diverse personalități ale vieții publice din România.

În România, competiția este transmisă în direct de canalul de televiziune Prima Sport și este comentată de Maestrul Internațional Gabriel Grecescu. În online și în străinătate, etapa poate fi urmărită pe https://grandchesstour.org/.

 Evenimentul este deschis și publicului larg. Iubitorii acestui sport pot rezerva bilete, de pe site-ul www.superchess.ro, pentru urmărirea jocurilor celor 10 GM, direct în sala de competiție. Biletele se găsesc în număr limitat.

Accesul presei la competiție se face pe bază de acreditare. Jurnaliștii interesați să participe sunt invitați să se acrediteze prin completarea formularului de acreditare și transmiterea acestuia la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Federația Română de Șah (FRSAH) este co-organizator și partener al etapei de la București, împreună cu Fundația Superbet.

Parteneri media: TVR 1, Prima Sport, ProSport, gsp.ro/Gazeta Sporturilor, Digi Sport, Rock FM, wesport.ro.

 

Despre turneul Grand Chess Tour (GCT)

GCT este un circuit internațional care aliniază cei mai buni jucători de șah ai lumii. Legendarul Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari “ambasadori” ai șahului, la nivel global, a inspirat înființarea Grand Chess Tour și, totodată, a contribuit la consolidarea parteneriatului dintre organizatori.

Despre Fundația Superbet

Prin Fundația Superbet, Grupul Superbet, cel mai mare operator din industria de Betting & Gaming din România, derulează o varietate de programe CSR prin care se implică în viața comunității. Fundația promovează educația, performanța, valorile culturale și susține realizarea unor acțiuni și materiale (cărți, filme, programe culturale etc.) care contribuie la educație, informare corectă sau la dezvoltarea unor abilități. Din 2019, este și partener strategic al Federației Române de Șah. Alte proiecte notabile sunt dedicate sănătății (#pariempebine, “Race for Cure”), culturii și educației prin susținerea revistei “Dilema Veche”, a revistei „Știință & Tehnică” sau a publicației bilunare de business „New Money”.

Despre Federația Română de Șah (FRSAH)

Înființată în 1925, Federația Română de Șah s-a constituit prin adeziunea a 26 de cercuri de șah din țară. Este una dintre membrele fondatoare a Federației Internaționale de Șah (FIDE). Primul său Comitet Director a fost prezidat de Mihail Sadoveanu din calitatea de președinte. De atunci, diverse personalități marcante ale vieții politice, culturale și sportive românești au îndeplinit funcția de președinte al Federației. Misiunea FRSAH este de a populariza și dezvolta practicarea acestui sport, la nivel național, din punct de vedere sportiv, educațional, cultural și artistic, promovând corectitudinea, toleranța și fair-play-ul. 

 

Mass-media contact

Loredana Trupșor

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

0763 597 889

Gabriela Stanciu

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

0757 088 838 / 0741 068 170

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Image