Blog

Garry Kasparov, cel mai mare șahist al lumii, sosește la Bucureşti pentru deschiderea primei etape a turneului mondial Grand Chess Tour™ 2022

Previous Next

Garry Kasparov, cel mai mare șahist al lumii, sosește la Bucureşti pentru deschiderea primei etape a turneului mondial Grand Chess Tour 2022.

 

  • Etapa de la București deschide turneul GCT și reunește 10 dintre cei mai buni șahiști ai lumii
  • În competiție joacă și Bogdan Deac, cel mai bun șahist al României la acest moment
  • Începe acreditarea jurnaliștilor la eveniment

București, 20 aprilie 2022Garry Kasparov, multiplu campion mondial, va fi prezent la Bucureşti, pe 4 mai, pentru a deschide prima etapă a circuitului internațional Grand Chess Tour 2022, unul dintre cele mai importante turnee de șah la nivel mondial, la care participă 10 dintre cei mai mari şahişti ai lumii (potrivit clasamentului FIDE), printre care și cel mai bun şahist al României la acest moment.

 

Superbet Chess Classic România este prima din cele cinci etape ale circuitului Grand Chess Tour 2022 (din Europa și din SUA) și se va desfășura la București, în perioada 4-15 mai. Turneul, fondat de Garry Kasparov în urmă cu 14 ani, reunește anual cei mai buni jucători de şah din lume. În etapa de la București vor participa zece mari maeștri (GM), desemnați dintre cei mai buni jucători de șah din lume, dar și cel mai bun șahist al României, Bogdan-Daniel Deac (locul 59 mondial), care a primit un wildcard pentru această competiție.

Multiplul campion mondial, considerat a fi cel mai mare șahist al tuturor timpurilor, Garry Kasparov sosește la București, în data de 4 mai, pentru a participa la ceremonia de deschidere a primei etape a turneului GCT. Evenimentul va fi dedicat iubitorilor acestui sport, transmițând un mesaj de încredere și speranță, de celebrare a vieții, a păcii, a valorilor universale și a minților care se pun în slujba binelui, sub sloganul “Uniting Minds”.

Pentru a treia oară, 10 dintre cei mai buni jucători de șah ai planetei se confruntă, la București, într-o competiție de talie globală, fapt care ne bucură. Prezența marelui maestru Garry Kasparov în țara noastră, în deschiderea circuitului Grand Chess Tour, ne onorează și reprezintă o ocazie extraordinară de a încuraja tinerii să descopere tainele acestui sport al minții”, consideră președinta Fundației Superbet, Augusta Dragic.

Deschiderea ceremoniei va începe la orele 16.00, la Palatul Parlamentului, și va consta într-o prezentare a turneului și a jucătorilor primei etape, tragerea la sorți a jucătorilor înscriși în competiție, urmată de prima mutare, făcută de marele maestru internațional Garry Kasparov cu un invitat special, o sesiune de întrebări dedicată presei, precum și o serie de momente realizate cu invitații, cu participarea celor 10 mari maeștri (GM) și a lui Garry Kasparov. Competiția de șah se va desfășura la Hotel Sheraton din București, în perioada 5-14 mai. Agenda finală a competiției va fi comunicată ulterior.

Etapa de la București va fi de şah clasic, în care cei zece șahiști vor juca în sistem turneu, fiecare cu fiecare, iar câştigătorul va fi decis în urma punctajului acumulat. Premiile acestei etape se ridică la suma de 350.000 de dolari. Premiile întregului circuit ajung la suma de 1,4 milioane de dolari.

Federația Română de Șah este co-organizator și partener al competiției de la București, împreună cu Fundația Superbet. În prezent, România se situează pe locul 27 din 186 de țări, la nivel mondial, în clasamentul FIDE.

Din 2019, Grand Chess Tour este prezent în România prin intermediul Fundaţiei Superbet. Totodată, începând cu ediția din acest an, Fundaţia Superbet devine partener strategic global în organizarea Grand Chess Tour, prin organizarea a trei etape ale circuitului (Bucureşti, Varşovia şi Zagreb).

 

Ierarhia jucătorilor înscriși în etapa de la București a turneului GCT

 

#

Nume

 Tipul jucătorului

Țară

Clasament

FIDE

Clasament

URS

1

Alireza Firouzja

Joacă tot turneul

FRA

2804

2781

2

Levon Aronian

Joacă tot turneul

SUA

2785

2776

3

Fabiano Caruana

Joacă tot turneul

SUA

2781

2793

4

Wesley So

Joacă tot turneul

SUA

2778

2797

5

Shakhriyar Mamedyarov

Joacă tot turneul

AZE

2776

2768

6

Ian Nepomniachtchi

Joacă tot turneul

FIDE

2773

2792

7

Richard Rapport

Joacă tot turneul

HUN

2762

2775

8

Maxime Vachier-Lagrave

Joacă tot turneul

FRA

2761

2751

9

Leinier Dominguez

Joacă tot turneul

SUA

2756

2748

10

Bogdan-Daniel Deac

Wildcard

ROU

2656

2652

 

Informații pentru acreditarea jurnaliștilor

Accesul la eveniment se face exclusiv în urma acreditării din partea organizatorului. Pentru a participa la ceremonia de deschidere și la turneu, jurnaliștii sunt invitați să se acrediteze prin completarea formularului de acreditare și transmiterea lui la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., până la data de 2 mai 2022, orele 13.00. La aceeași adresă sunt rugați să transmită și solicitările de presă.

 

Despre turneul Grand Chess Tour (GCT)

GCT este un circuit internațional care aliniază cei mai buni jucători de șah ai lumii. Legendarul Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari “ambasadori” ai șahului, la nivel global, a inspirat înființarea Grand Chess Tour și, totodată, a contribuit la consolidarea parteneriatului dintre organizatori.

Despre Fundația Superbet

Prin Fundația Superbet, Grupul Superbet, cel mai mare operator din industria de Betting & Gaming din România, derulează o varietate de programe CSR prin care se implică în viața comunității. Fundația promovează educația, performanța, valorile culturale și susține realizarea unor acțiuni și materiale (cărți, filme, programe culturale etc.) care contribuie la educație, informare corectă sau la dezvoltarea unor abilități. Din 2019, este și partener strategic al Federației Române de Șah. Alte proiecte notabile sunt dedicate sănătății (#pariempebine, “Race for Cure”), culturii și educației prin susținerea revistei “Dilema Veche”, a revistei „Știință & Tehnică” sau a publicației bilunare de business „New Money”.

Despre Federația Română de Șah (FRSAH)

Înființată în 1925, Federația Română de Șah s-a constituit prin adeziunea a 26 de cercuri de șah din țară. Este una dintre membrele fondatoare a Federației Internaționale de Șah (FIDE). Primul său Comitet Director a fost prezidat de Mihail Sadoveanu din calitatea de președinte. De atunci, diverse personalități marcante ale vieții politice, culturale și sportive românești au îndeplinit funcția de președinte al Federației. Misiunea FRSAH este de a populariza și dezvolta practicarea acestui sport, la nivel național, din punct de vedere sportiv, educațional, cultural și artistic, promovând corectitudinea, toleranța și fair-play-ul. 

Despre Bogdan Deac

A obținut titlul de mare maestru internațional la doar 14 ani și 7 luni, devenind la vremea respectivă cel mai tânăr mare maestru din lume. A fost selecționat pentru prima dată în naționala României la numai 14 ani. În iulie 2019 a fost cotat de către FIDE ca fiind al 8-lea junior din lume. Astăzi este cel mai bun șahist al României, cu ELO 2656. La Campionatul European din noiembrie 2021 a reușit a patra cea mai bună performanță ELO la prima masă.

 

Mass-media contact

Loredana Trupșor

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

0763 597 889

 

Gabriela Stanciu

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

0757 088 838 / 0741 068 170

 

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Image