Blog

Schimbare de clasament la Superbet Chess Classic Romania 2021

Schimbare de clasament la Superbet Chess Classic Romania 2021

 Wesley So și Alexander Grischuk sunt noii lideri ai turneului.

Wesley So și Alexander Grischuk au devenit noii lideri ai turneului Superbet Chess Classic Romania 2021, la sfârșitul Rundei a IV-a, de marți, 8 iunie, după ce i-au învins pe Fabiano Caruana și, respectiv, Bogdan Deac, care conduseseră clasamentul în ultimele două zile. Celelalte partide s-au încheiat cu remiză.

Prima mutare, care a deschis simbolic Runda a IV-a, a fost făcută de Mihai Leu, fost campion mondial la box și fost campion național la raliu. „Îmi place șahul, dar este prima oară când văd un turneu de șah.  Am jucat mai ales când eram mic. Cred că este o asemănare între șah și alte sporturi: e nevoie de pregătire mentală, fizică, antrenament. Dar la șah trebuie să joci foarte mult ca să devii foarte bun”, a declarat Mihai Leu.

Runda a V-a va începe astăzi, la ora 15.00, la Sheraton, cu doi invitați speciali care vor face mutările simbolice: scrimera Ana-Maria Popescu (Brânză), care este în prezent numărul 1 mondial la spadă și se pregătește pentru cea de-a cincea sa participare la Jocurile Olimpice, una dintre cele mai bune spadasine din istoria acestui sport, medaliată cu aur la Olimpiadă, Mondiale și Europene, și violoncelistul Adrian Naidin, membru al Orchestrei Naționale Radio.

Cronica Rundei a IV-a

„Grupul jucătorilor este compact în acest moment, iar diferența între ultimul și primul clasat este de doar un singur punct. Din acest motiv, o victorie poate propulsa pe oricine în fruntea clasamentului”, a comentat situația maestrul internațional Gabriel Grecescu.

Wesley So – Fabiano Caruana 1-0

Partida dintre cei doi jucători americani a fost cel mai așteptat duel al zilei. Numărul doi mondial, Fabiano Caruana, a trebuit să-și apere poziția de lider cu piesele negre împotriva unui jucător care a fost într-o formă foarte bună în această perioadă, în care s-a jucat mai mult șah-online. Wesley So a confirmat încă o dată de ce este unul dintre cei mai respectați jucători din circuit și a reușit o victorie convingătoare, în urma unui sacrificiu intuitiv de pion.

Maxime Vachier-Lagrave - Constantin Lupulescu ½-½

Jucătorul român, Constantin Lupulescu, a ales să joace Apărarea Franceză chiar împotriva celui mai bine cotat jucător francez. După o luptă teoretică care a durat aproximativ 15 mutări, Maxime a ales o continuare strategică a jocului, în locul unui atac care putea deveni periculos. În urma înfrângerii pe care a suferit-o în fața celuilalt mare maestru român, Bogdan Deac, în Runda a III-a, Maxime Vachier-Lagrave a decis să nu mai riște inutil și să încerce un joc mai așezat. Finalul care a survenit a fost fără șanse de câștig pentru vreuna dintre părți și astfel s-a consemnat remiza.

Shakhriyar Mamedyarov – Teimour Radjabov ½-½

A fost o partidă între doi jucători care sunt prieteni încă din perioada junioratului și își cunosc foarte bine atât calitățile, cât și defectele. Au ajuns destul de repede într-o poziție echilibrată, cu multe piese pe tablă și au ales repetarea de trei ori a poziției, fapt care a dus imediat la remiză.

Anish Giri – Levon Aronian ½-½

După o deschidere care nu părea să-i ofere mari speranțe de câștig, Anish Giri (numărul șase mondial) a obținut un avantaj considerabil în urma unui plan de joc mai puțin inspirat al marelui maestru armean Levon Aronian (numărul cinci mondial). Din păcate pentru Anish, în momentul culminant nu și-a calculat bine pașii și i-a permis adversarului său să își elibereze piesele. Levon a profitat de această ocazie și a reușit să simplifice poziția până la o egalitate evidentă.

Alexader Grischuk – Bogdan Deac 1-0

A fost cel mai lung duel al turneului. Partida a durat 5 ore și 62 de mutări. În deschidere marele maestru rus, Alexander Grischuk, a fost surprins de alegerea lui Bogdan Deac și a petrecut peste 30 minute la mutarea a 7-a pentru a găsi continuarea potrivită. În cele din urmă, a reușit să obțină un avantaj stabil și, după o luptă care părea că nu se mai termină, a încheiat ziua victorios și pe locul 1 al clasamentului.

Clasamentul după disputarea primelor patru runde

Programul Rundei a V-a

În Runda a V-a, cei doi lideri ai clasamentului, Wesley So și Alexander Grischuk, vor fi puși cu la grea încercare și vor trebui să dovedească că își merită locul. Duelul teoretic dintre Fabiano Caruana și Anish Giri se anunță a fi foarte interesant.

Runda a V-a se va juca astăzi, la Sheraton, începând cu ora 15.00, între:

Bogdan Deac - Wesley So

Teimour Radjabov - Alexander Grischuk

Constantin Lupulescu - Shakhriyar Mamedyarov

Fabiano Caruana - Anish Giri

Levon Aronian - Maxime Vachier-Lagrave

Despre turneu

Competiția de șah clasic la București este prima etapă din Grand Chess Tour 2021 și se desfășoară sub sloganul „Change your life. Make your Move. With Kasparov”. Șahiștii joacă fiecare cu fiecare și obțin puncte. Câștigătorul etapei este anunțat la finalul turneului, pe baza punctelor acumulate. Premiile se ridică la 325.000 dolari.

Mai multe informații despre cei 10 jucători, puteți găsi aici:  https://www.superchess.ro/index.php/grand-chess-tour/gct-2021

Turneul are loc între 5 și 14 iunie, cu excepția zilei de 10 iunie. Partidele încep la ora 15.00 și se încheie în jurul orei 20.00. În fiecare zi a turneului, invitați speciali vor face prima mutare simbolică. Printre invitați se numără: Gică Craioveanu (11 iunie); Cătălin Moroșanu (12 iunie); Daniel Pancu (13 iunie); Gică Popescu (14 iunie).

Vizionare

În România, competiția este transmisă în direct de postul de televiziune LookSport și este comentată de Marii Maeștri Internaționali Alin Berescu (Căpitanul Echipei Naționale de Seniori)  și Andrei Murariu, precum și Maestrul Internațional Gabriel Grecescu. În online și în străinătate, ea poate fi urmărită pe  https://grandchesstour.org/.

Accesul presei

Turneul nu este cu public și se desfășoară cu respectarea regulilor de protecție sanitară. Accesul jurnaliștilor se face pe bază de acreditare și cu dovada vaccinării, a prezenței anticorpilor sar-cov-2, sau a rezultatului negativ al unui test rapid, făcut la intrare. Spațiile sunt amenajate cu respectarea distanței fizice dintre participanți. Masca este obligatorie în interior. Pentru a participa la prima mutare, jurnaliștii sunt invitați să ajungă la eveniment începând cu ora 14.15, dacă nu au vaccin, și începând cu 14.30, dacă au vaccin.

Sprijin pentru eveniment

Sponsor principal: Superbet

Sponsor: One United

Parteneri media: PRIMA TV; NEWSWEEK, LOOKSPORT, GSP.ro, NEWS.RO, PROFIT.RO, HOTNEWS.RO, Financial Intelligence

Image