Blog

Schimbare de ultim moment: un nou jucător român, Bogdan Deac, intră în competiție!

Schimbare de ultim moment: un nou jucător român, Bogdan Deac, intră în competiție!

10 dintre cei mai buni jucători de șah ai lumii se confruntă în competiția de șah Superbet Chess Classic Romania 2021, prima etapă a Grand Chess Tour 2021

Zece dintre cei mai buni jucători de șah ai momentului, printre care numărul doi la nivel mondial, Fabiano Caruana, și cei mai buni doi șahiști ai României, Constantin Lupulescu și Bogdan Deac, se confruntă la București, în cadrul primei etape a circuitului Grand Chess Tour 2021, Superbet Chess Classic Romania 2021. Competiția, cu premii de 325.000 de dolari, va fi inaugurată vineri, 4 iunie, și va avea loc între 5 și 14 iunie.

Bogdan Deac a intrat astăzi ca jucător de rezervă, în locul lui Richard Rapport (Ungaria).

Cei 10 jucători de șah care intră în competiție sunt:

  • Fabiano Caruana (SUA) – al doilea jucător din lume și challenger al campionului mondial Magnus Carlsen, devenit mare maestru la 14 ani.
  • Levon Aronian (Armenia) – Mare Maestru de la 18 ani, al cincilea jucător al lumii, a câștigat Superbet Rapid&Blitz în 2019 la București.
  • Anish Giri (Olanda) – Mare Maestru de la 14 ani, se menține în top 10 la nivel mondial de mai mulți ani.
  • Alexander Grischuk (RUSIA) - Se află pe poziția a șaptea în clasamentul FIDE. Marele maestru rus este triplu campion mondial de blitz și multiplu medaliat la Olimpiadele de șah.
  • Wesley So (SUA) - Al nouălea jucător al lumii. Din toamna lui 2019 și până în luna februarie a acestui an, a reușit să-l învingă în trei finale pe marele maestru norvegian, Magnus Carlson.
  • Shakhriyar Mamedyarov (Azerbaidjan) – Jucător abonat la top 10 mondial. Dublu campion mondial de juniori, campion european alături de echipa azeră, campion mondial la șah-rapid, medaliat cu aur la individual în cadrul Olimpiadei de la Istanbul.
  • Teimour Radjabov (Azerbaidjan) - Jucător „abonat” la top 10 mondial, la 12 ani a câștigat Campionatul European destinat juniorilor sub 18 ani. În 2003 a reușit să învingă trei campioni mondiali Kasparov, Anand și Ponomariov. În 2006 l-a învins și pe marele maestru bulgar Veselin Topalov. În 2019 a câștigat finala Cupei Mondiale de șah.
  • Maxime Vachier-Lagrave (Franța) – Locul 14 mondial, a fost Campion European la șah-rapid, vice-Campion Mondial la blitz și triplu Campion al Franței.
  • Constantin Lupulescu (România) - Cel mai bine cotat jucător român de șah, a reprezentat România la șapte Olimpiade și opt Campionate Europene. În 2016, la Olimpiada de la Baku, a făcut remiză împotriva campionului mondial, Magnus Carlsen, și astfel și-a ajutat echipa să învingă Norvegia. Este beneficiarul unui wildcard la Superbet Chess Classic Romania 2021.
  • Bogdan Deac (România) - Al doilea jucător al României, a obținut titlul suprem în șah înaintea împlinirii vârstei de 15 ani. A debutat în echipa națională de seniori la vârsta de 14 ani. La Olimpiada de la Baku din anul 2016 a reușit 7 puncte din cele 10 runde jucate.

Concurenții vor juca șah clasic, în sistem turneu, fiecare cu fiecare, iar câștigătorul va fi decis în urma punctajului acumulat. Inaugurarea turneului va avea loc vineri, 4 iunie, de la ora 13.00, cu participarea extraordinară a celui mai bun jucător de șah al tuturor timpurilor, multiplul campion mondial, Garry Kasparov, alături de Michael Khodarkovsky, Director Executiv al Grand Chess Tour; Anca Dragu, Președintele Senatului; Augusta Dragic, președinta Fundației Superbet, cei 10 jucători, invitați din diverse medii socio-profesionale și presă. Ceremonia de deschidere a fost gândită ca o sărbătoare a minții educate și va fi transmisă în direct pe pagina de Facebook Superchess.

Programul ceremoniei de deschidere

13.00 – Deschiderea oficială – Intervenții susținute de multiplul campion mondial, Garry Kasparov, alături de Anca Dragu, Președintele Senatului, Michael Khodarkovsky, Director Executiv al Grand Chess Tour, Augusta Dragic, Fundația Superbet

13.30 – Tragerea la sorți a jucătorilor

13.40 – Prima mutare simbolică

13.45 – Q&A cu presa

14.15-15.00 – Conferință inspirațională susținută de Garry Kasparov, cu tema „Make your move. Change your life”

15.00 – 15.30 – Sesiuni foto și interviuri

15.30 – 17.00 – partide demonstrative cu participarea lui Garry Kasparov, a 12 copii campioni naționali de șah, a celor 10 jucători în turneu și a altor invitați

Accesul presei

Accesul la ceremonia de deschidere se va face doar pe bază de acreditare, din motive de sănătate publică.

Informații de sănătate publică

Evenimentul nu este cu acces public, dar poate fi urmărit online pe pagina de Facebook Superchess. Ceremonia de deschidere și turneul de șah se vor desfășura cu respectarea regulilor de protecție sanitară. Accesul se va face pe bază de invitație și cu dovada vaccinării, a prezenței anticorpilor sars-cov-2, sau a rezultatului negativ al unui test rapid, făcut la intrare. Spațiile vor fi amenajate cu respectarea distanței fizice dintre participanți. Masca va fi obligatorie în interior.

Sponsor principal: Superbet

Sponsor: One United

Parteneri media: PRIMA TV; NEWSWEEK, LOOKSPORT, GSP.ro, NEWS.RO, PROFIT.RO, HOTNEWS.RO, Financial Intelligence

Detalii suplimentare: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.; Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Image