Blog

OFICIAL! Kasparov vine la București pentru turneul Superbet Chess Classic Romania 2021. Un român, printre participanții de top!

OFICIAL! Kasparov vine la București pentru turneul Superbet Chess Classic Romania 2021. Un român, printre participanții de top!

Garry Kasparov vine la București pentru a inaugura turneul de șah Superbet Chess Classic Romania 2021, din cadrul Grand Chess Tour™ 2021.

Ceremonia de deschidere a turneului: o sărbătoare a minții educate și inspirație pentru tineri să-și reînnoiască resursele, după șocul pandemiei, prin șah.

Prima etapă a circuitului Grand Chess Tour™ 2021 – Superbet Chess Classic Romania 2021 – va avea loc la București, în perioada 5-14 iunie 2021, și va fi inaugurată pe 4 iunie, cu o ceremonie oficială dedicată minții educate și onorată de participarea extraordinară a celui mai bun jucător de șah al tuturor timpurilor, multiplul campion mondial Garry Kasparov.

Evenimentul de deschidere își propune să transmită cu precădere tinerilor, dar și iubitorilor șahului și publicului larg, un mesaj de încredere și de reînnoire a forțelor proprii, după experiența dificilă a pandemiei, sintetizat în sloganul ediției: „Change your life. Make your Move. With Kasparov”.

„Împreună cu Garry Kasparov, vrem să încurajăm tânăra generație să descopere șahul ca sport al minții și ca instrument de educare și auto-educare pentru a face față celor mai dificile momente cu care tinerii se pot confrunta în viața lor. Ne dorim să inspirăm tinerii să caute modele de succes, care îi pot ajuta să facă alegerile corecte în viață”, a declarat Augusta Dragic, Președinta Fundației Superbet, co-organizatoarea ceremoniei de deschidere și a turneului.

Ceremonia de deschidere va avea loc pe 4 iunie, începând cu ora 13.00, la Face Convention (Piața Presei Libere, 3-5, București), și va consta într-o conferință de presă, urmată de prima mutare, făcută de Garry Kasparov împreună cu un invitat special, tragerea la sorți a jucătorilor și o serie de evenimente cu invitații, cu participarea celor 10 jucători de șah înscriși în turneu și a marelui maestru internațional Kasparov. Agenda completă a evenimentului va fi comunicată ulterior.

Competiția de șah care se va desfășura la București între 5-14 iunie este prima din cele cinci etape din circuitul mondial fondat de Garry Kasparov, Grand Chess Tour™ 2021. Organizatori sunt Federația Română de Șah, Fundația Superbet și Grand Chess Tour (GCT). Vor participa 10 șahiști recunoscuți la nivel internațional, printre care și cel mai bun șahist al României, care a fost confirmat de (GCT) ca wildcard. Șahiștii înscriși sunt: Fabiano Caruana; Levon Aronian; Anish Giri; Alexander Grischuk; Wesley So; Shakhriyar Mamedyarov; Teimour Radjabov; Maxime Vachier-Lagrave; Richard Rapport, Constantin Lupulescu.

Concursul va fi de șah clasic, spre deosebire de ediția din 2019 găzduită de România, care a fost de șah rapid și blitz. Șahiștii vor juca în sistem turneu, adică fiecare cu fiecare, iar câștigătorul va fi decis în urma punctajului acumulat. Premiile etapei de la București se ridică la 350.000 de dolari.

Ierarhia jucătorilor înscriși în etapa de la București:

#

Nume

Tipul jucătorului

Țara

FIDE Rating

URS Rating

1

Caruana, Fabiano

Jucător de bază

USA

2820

2800

2

Aronian, Levon

Jucător de bază

ARM

2781

2784

3

Giri, Anish

Jucător de bază

NED

2780

2769

4

Grischuk, Alexander

Jucător de bază

RUS

2776

2785

5

So, Wesley

Jucător de bază

USA

2770

2792

6

Mamedyarov, Shakhriyar

Jucător de bază

AZE

2770

2771

7

Radjabov, Teimour

Jucător de bază

AZE

2765

2770

8

Vachier-Lagrave, Maxime

Jucător de bază

FRA

2760

2799

9

Rapport, Richard

Jucător de bază

HUN

2763

2748

10

Lupulescu, Constantin

Wildcard

ROU

2656

2652

 

Informații pentru acreditarea jurnaliștilor

Accesul la ceremonia de deschidere se va face doar pe bază de acreditare, din motive de sănătate publică. Jurnaliștii sunt invitați să se acrediteze pentru a participa la ceremonia de deschidere și la turneu, printr-un mesaj cu datele de contact (adresă de email și telefon), numele redacției reprezentate și un scan al legitimației de presă, transmis pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., până la data de 3 iunie 2021, la ora 12.00. La aceeași adresă, vă rugăm să transmiteți și solicitările de interviuri sau de informații pentru subiecte.

Informații de sănătate publică

Ceremonia de deschidere și turneul de șah se vor desfășura cu respectarea regulilor de protecție sanitară. Accesul se va face pe bază de dovadă a vaccinării, dovadă a prezenței anticorpilor sar-cov-2, sau de rezultat negativ al unui test rapid, făcut la intrare. Spațiile vor fi amenajate cu respectarea distanței fizice dintre participanți. Masca va fi obligatorie în interior.

Sponsor principal: Superbet

Sponsor: One United

Image