Blog

PORTRET VIDEO Tot ce trebuie să știi despre Viswanathan Anand “Tigrul din Madras”

"Ca spectator, la şah e esenţial să ştii toate regulile pentru a te capta. Nu e ca la fotbal, unde toată lumea aşteaptă doar golul, chiar dacă nu înţelege prea bine legea ofsaidului"

Hai să-l cunoaștem pe Viswanathan Anand, marele maestru căruia la începutul carierei i se spunea “Copilul Fulger” datorită vitezei sale de joc (se gândea în medie/ partida maxim 25 de minute, deși avea la dispoziție două ore). 

Anand a câștigat Oscarul în Șah de 6 ori și are o casă de vacanță lângă Madrid, iar asta i se datorează lui Zinedine Zidane. Și-a luat casă acolo ca să fie aproape de Realul lui Zidane. Acum îi place Messi, despre care spune că e fascinant, chiar dacă joacă la marea rivală, Barcelona.

Când avea 20 de ani a trăit una dintre cele mai interesante experiențe din viața sa. Se afla într-un tren în India, când un domn mai în vârstă l-a intrebat cu ce se ocupă. A răspuns că este șahist, iar atunci sfatul venit a fost remarcabil: “Viața de sportiv este riscantă și, dacă joci șah, ar trebui să te numești Anand Viswanathan pentru a avea succes”. Timid și modest, nu i-a spus interlocutorului său ca el este de fapt marele Vishy Anand!

Cu Vishy Anand și alți granzi ai șahului mondial ne întâlnim la București, între 6 și 10 noiembrie, la Superbet Rapid & Blitz Chess Romania 2019.

Image